Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Izložba “Wom@rts – jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama“ na panelima na sveučilišnom Kampusu

U srijedu, 7. listopada 2020. godine s početkom u 11 sati, na vanjskim panelima (šetnici prema zgradi STEPRI-a) održat će se otvorenje izložbe EU projekta “Wom@rts – jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama”.

“Wom@rts” (2017.-2021.) četverogodišnji je EU projekt koji okuplja čak deset partnera iz osam zemalja članica Europske unije. Jedini partner iz Hrvatske je Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, te je dobio visoke ocjene od europske komisije.

Za to partnerstvo je najviše zaslužna su-voditeljica i umjetnička direktorica programa, prodekanica za nastavu, studijske programe i studentska pitanja pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci – izv. prof. mr. art. Melinda Kostelac. Voditeljica projekta je red. prof. art. Letricija Linardić, dekanica Akademije.

Okosnica projekta je sedamdeseta godišnjica prvog izdanja djela Simone de Beavouir – Drugi spol. Citati knjige koriste se u stvaralačkoj podlozi projekta koji uključuje umjetničke rezidencije, majstorske radionice i gostovanja, stručne konferencije, izložbe, video-projekcije, filmske projekcije, paneli te književna predstavljanja ženskih autorica (“Hay Festival Europa 28”).

Projekt podrazumijeva mobilnost oko 180 umjetnika i njihovih djela koja će se izraditi i predstaviti putem rezidencijalnih programa, projekcija, izložbi, konferencija i digitalnih interaktivnih promocija među partnerima. EU projekt “Wom@rts” uskoro će predstaviti i trajnu interaktivnu digitalnu platformu u cilju jačeg umrežavanja umjetnica i umjetnika kao trajni zalog projekta.

Cilj EU projekta “Wom@rts” je stvaranje transnacionalne mreže među partnerima, posvećene razvoju svijesti o ravnopravnosti spolova. Utoliko će se putem projekta od jeseni provoditi i ciljani IT treninzi vrhunskih trenera za žene umjetnice širokog spektra, u cilju samozapošljivosti žena i njihove jače vidljivosti te uspješnosti na tržištu rada.

Također, u sklopu EU projekta “Wom@rts” izneseno je opširno istraživanje o zastupljenosti žena u kulturnom sektoru, dio tog istraživanja se nalazi u sadržaju izložbe na panelima.

U srpnju 2020. godine, u Tower centru Rijeka, bile su otvorene prve dvije sekcija izložbe; ilustracija i strip (8. srpnja 2020.), te digitalnih video radova i novomedijskih umjetnosti (22. srpnja 2020.) – “Women (RI)visible”. Tada su svi posjetitelji imali priliku razgledati radove dvadeset  i tri umjetnice.

Paralelno s izložbom na vanjskim panelima na Kampusu, od 6.-9. listopada 2020. godine, također u okviru projekta “Wom@rts” u Rijeku dolazi i Hay festival Europa28. Hay Festival u Rijeci organizira se kao dio programa EPK Rijeka 2020, u suradnji s programskim pravcem Kuhinja EPK 2020 i Festivalom kratkih priča Zagreb, a namijenjen je svima koji vole čitati, ali i onima koji će to tek zavoljeti!

Projekt “Wom@rts – jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama” sufinancira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.