Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Izložbe o sjećanju i borbi – Posljednji svjedoci i Tkanine otpora: glasovi žena 

U riječkoj Galeriji Principij, Ulica pod Voltun 4, u subotu 14. rujna 2019. u 12.00 sati otvaraju se 2 povezane izložbe pod naslovom Posljednji svjedoci i Tkanine otpora: glasovi žena. Domaćin izložbe je Documenta iz Zagreba, a održava se u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Fotografsko-dokumentarna izložbe pod naslovom “Posljednji svjedoci” posvećena je sjećanju na internaciju u talijanskim fašističkim logorima. Izložba je zajednički projekt novinarke Saše Petejan, fotografkinje Mance Juvan i povjesničarke dr. Urške Strle. Najsmrtonosniji među više stotina logora koje je fašistička Italija osnovala na području današnje Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Etiopije, Hrvatske, Italije, Makedonije i Srbije bio je u Kamporu na otoku Rabu. Izložba je dio šireg programa pod nazivom „Čuvari žlice” koja povezuje umjetničke fotografije i sjećanja preživjelih.

Dodatne informacije o izložbi „Posljednji svjedoci“ i programu „Čuvari žlice” dostupne su na: Bit.ly/posljednji-svjedoci.

U sklopu izložbe “Tkanine otpora: glasovi žena” bit će izložena djela iz međunarodne zbirke “Tkanine sukoba” koja se sastoji od više stotina tekstila, iz Južne Amerike i drugih dijelova svijeta, posebno onih zahvaćenih ratnim sukobima. Kustosica izložbe je Roberta Bacic. Većinu radova čine tkanine zvane arpillera, koje su uglavnom izrađivale žene, kako bi razotkrile kršenja ljudskih prava i represiju za vrijeme Pinochetove diktature (1973.-1990.).

Više informacija o zbirci „Tkanine sukoba” i izložbi u Rijeci dostupno je na: Bit.ly/tkanine-otpora

U Rijeci će biti izložena djela iz Argentine, Čilea, Njemačke i Engleske.

Izložbe će u razdoblju od 14. – 30. rujna pratiti program radionica i vođenih obilazaka uz program:

Subota, 14.9.2019. u 12:00

Otvaranje uz uvodne riječi kustosica Roberte Bacic i Saše Petejan, organizatora i predstavnika grada Rijeke

Subota, 14.9.2019. u 13:00

Radionica Tkanine otpora i umijeće pamćenja s Robertom Bacic, Sašom Petejan, Tenom Banjeglav, Alice Straniero i Josipom Naglićem

Srijeda, 18.9.2019. u 17:00

Vođeni obilazak i razgovor Umjetnost i rat s Vjeranom Pavlakovićem

Subota, 21.9.2019. u 12:00

Vođeni obilazak i razgovor O taktilnom i o zabludama o mirovnom radu s Goranom Božičevićem

Subota, 28.9.2019. u 12:00

Vođeni obilazak i razgovor Razotkrivanje tragova fašizma s Ivom Barićem, Hermanom Janežom, Dinkom Tamarutom i drugim svjedocima vremena.

Vrijeme vođenja i refleksija Andree Roknić Bežanić, Brigite Miloš i Nikole Petkovića s Filozofskog fakulteta u Rijeci bit će objavljeno nakon otvaranja na www.documenta.hr