Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Učionica, Vijesti

Javna diskusija na temu implementacije planova razvoja publike u nacionalnom kontekstu

Program “Učionice” unutar Rijeke 2020 – Europska prijestolnica kulture poziva na javnu diskusiju na temu implementacije planova razvoja publike u nacionalnom kontekstu, koja će se održati u utorak, 17. rujna s početkom u 18 sati u RiHubu.

Javnom diskusijom obilježit će se završetak kontinuiranog edukacijskog programa na temu razvoja publike “Applause please”” koji su pohađali predstavnici lokalnih i nacionalnih kulturnih organizacija. Na javnoj diskusiji koju će moderirati Alessandra Gariboldi razgovarat će se o učincima i ciljevima kontinuiranog programa koji je započeo u proljeće 2018. godine te naslijeđu samog programa.

Navedena tema će se dodatno proširiti kroz sagledavanje izazova implementacije napisanih planova razvoja publike te barijera koje proizlaze iz domene stvaranja politika. Na diskusiji će osim polaznika programa te mentora na samom programu Agate Etmanowicz, Cristine Da Milano, Dee Vidović, Nielsa Righolta te Darka Lukića, sudjelovati i ravnatelji kulturnih ustanova koji će podijeliti s prisutnima svoje viđenje o izazovima vezanim uz razvoj publike.

 

Podsjećamo, kontinuirani edukacijski program na temu razvoja publike “Applause please!” započeo je u proljeće 2018. godine, a sastojao se od seminara, radionica, mentorske podrške i akcijskog učenja. Sudionici programa, odnosno predstavnici lokalnih, regionalnih I nacionalnih kulturnih organizacija postali su poticatelji promjena koji će zajedničkim radom utjecati na razvoj publike u svojim sredinama. Također, rezultat edukacijskog programa su strategije i planovi razvoja publike pripremljeni od strane polaznika.

Uvertira u kontinuirani edukacijski program održana je u rujnu 2017. godine kroz trodnevni međunarodni seminar na temu razvoja publike. Na seminaru je prisustvovalo oko 100 polaznika među kojima su bili intendanti, kulturni menadžeri i osobe zadužene za marketing, prodaju i animaciju publike pri umjetničkim organizacijama/institucijama te predstavnici Ministarstva kulture. Skripta seminara objavljena je na mrežnim stranicama Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao literatura Poziva za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi Ministarstva kulture.

Uz pomoć kontinuiranog programa razvoja publike „Applause please!“ kulturne institucije i nevladine organizacije uključene u program primile su profesionalnu podršku pri realizaciji vlastitih programa i modela razvoja publike. Stvoreno je 15 poticatelja promjena koji će moći planirati i implementirati strategije razvoja publike unutar svojih organizacija te poticati razvoj mreže lokalnih profesionalaca za međusobnu potporu i razvoj zajedničkih programa. Time će pojedinci i organizacije biti u prilici utjecati na razvoj sudjelovanja u kulturi i time osnažiti naslijeđe EPK nakon 2020. godine.