Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

Javna rasprava o prijedlogu koncepta u Art kinu

Prva prezentacija i javna rasprava o prijedlogu koncepta kandidature Grada Rijeke za EPK 2020., održat će se u srijedu, 2. srpnja u Art kinu s početkom u 12,00 sati.

Grad Rijeka intenzivno radi na pripremi kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. pa je tako, među ostalim, još prije nekoliko mjeseci oformljena radna skupina za izradu koncepta kandidature, a sam je prijedlog koncepta kandidature prvi put predstavljen javnosti 13. lipnja 2014. godine, dva dana nakon objave poziva od strane Ministarstva kulture RH hrvatskim gradovima da se prijave na natječaj za EPK 2020.

Prijedlog Koncepta kandidature izradio je tim stručnjaka koji čine Idis Turato, Marin Blažević, Mani Gotovac, Slaven Tolj, Ingeborg Fülepp, Oliver Frljić i Kristian Benić. Koncept se temelji na četiri ključne odrednice – rad, manjine, voda i luka – koje predstavljaju vrijednosti duboko utkane u povijesni identitet Rijeke. U njima se istovremeno zrcale i temelji Europske unije: multikulturalnost, raznolikost, tolerantnost, otvorenost za dijalog i suradnju.
Prije završne izrade koncepta i prijavnice Grada Rijeke za EPK 2020. održat će se niz javnih rasprava i radionica, kao i e-konzultacije, kako bi se sa širom javnošću raspravile i utvrdile specifične točke koje pripadaju osnovnim temama koncepta riječke kandidature. Po završetku rasprave i e-konzultacije, prema pristiglim prijedlozima i komentarima šire javnosti, utvrdit će se finalni Koncept kandidature temeljem kojeg će Rijeka ispuniti prijavnicu za EPK.