Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Kuhinja različitosti, Porto Etno, Vijesti

Zvončarska simfonija u susjedstvu Čavle

U susjedstvu Čavle Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u petak 23. kolovoza 2019.g. od 20,30 sati, na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima očekuje nas Zvončarska simfonija!

Uigravanje i zagrijavanje za ovogodišnji Porto Etno festival, počelo je prošlog vikenda (16. i 17. kolovoza) u jednom od 27 susjedstava Rijeke 2020, susjedstvu Gomirje, na “Gomirje harmonika mundialu”, a nastavlja se ovog tjedna kao svojevrsna priprema za ono što će se događati 2020., u godini kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

U susjedstvu Čavle Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u petak 23. kolovoza 2019.g. od 20,30 sati, na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima očekuje nas Zvončarska simfonija!

Zvončarska simfonija je jedinstven glazbeni spoj bubnjara i zvončara, svojevrsno ‘nadmetanje’ (battle), za što će biti zaduženi Karlovački bubnjari i Grobnički dondolaši kojima je ovo prva suradnja. Riječ je o zanimljivom eksperimentu pokreta i zvuka, o spoju tradicije i suvremene kulture. Svi zvukovi pod ravnanjem su maestra Zorana Majstorovića, a u organizaciji: RIJEKE 2020, TZ Čavle, Udruge Palentar, Grobničkih Dondolaša te Općine Čavle.

 

Događanja koja čine pretprogram Porto Etno festivala, spoj su programskih pravaca “Kuhinja različitosti” i “27 susjedstava” Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

„Kuhinja različitosti” posvećena je migracijama i manjinama, neobičnim spojevima glazbe, kulinarstva, umjetnosti i aktivizma. Otvorena je za razmjenu ideja, navika i predrasuda, a tematski je usredotočena i na manjine te uključuje i slavi razne manjinske kulture i supkulture: nacionalne, etničke, religijske, rodne, manjine prema tjelesnoj ili mentalnoj različitosti, starosti ili životnom stilu. U „Kuhinji različitosti” ima mjesta za sve. „Kuhinjom različitosti” stvaramo mjesta za sve.

Programski pravac „27 susjedstava” okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od zemalja članica Europske unije. Programski pravac „27 susjedstava” spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Broda na Kupi i Gornji Kuti. Naši susjedi ostvaruju međunarodne suradnje s 27 europskih susjedstava. Ovaj programski pravac pruža mnoge mogućnosti za praksu razmjene koja se proteže diljem Europe, pri čemu se stvaraju neformalne mreže kulturnih aktivnosti, koje će se nastaviti i nakon 2020. godine.