Autorske bure

 

Opatija je bila inspiracija za priču Okus mora: Josipu Novakoviću

Lungomare

Šetalište Franje Josipa I., poznatije kao Lungomare, proteže se uz obalu od Voloskog do Lovrana u ukupnoj duljini od oko 12 kilometara. Uz Lungomare rastu prekrasni primjerci biljaka i stabala tipičnih za ovaj kraj.
Sjeverna dionica, od Voloskog do Opatije, izgrađena je 1889., iste godine kad je Opatija i službeno proglašena klimatskim lječilištem, a južna, koja je povezala Opatiju s Lovranom, dovršena je 1911.
Od tada do danas, Lungomare je bio i ostao omiljeno šetalište lokalaca i njihovih gostiju, motiv bezbrojnih fotografija i umjetničkih slika, neizostavni dio vizure Opatije gledane s mora.

 

Josip Novaković

Josip Novaković rođen je 1956. u Daruvaru, a živi u Sjevernoj Americi od svoje dvadesete godine. Predaje književnost i kreativno pisanje u Montrealu. Piše uglavnom na engleskom, a radovi su mu objavljeni u prijevodu na 20 jezika.
Dobitnik je nekoliko nagrada: Whiting Writers Award, American Book Award, Ingarm Merrill Award, a prije nekoliko godina bio je finalist za nagradu Man Booker International. Radio je kao stipendist u Cullman Centru (New York Public Library), Fulbrighta (u Sank Pterbrugu), i Guggenheim Faundacije.
U Hrvatskoj je objavio sedam knjiga – posljednje su zbirka eseja „Sumka 43“ (2017.) i zbirka priča „Dimna zavjesa“ (2016.). U SAD-u i Kanadi nedavno je izdao zbirku kratkih priča „Tumbleweed“ (2017.), a početkom 2019. očekuje se „Honey in Carcase“.
Njegovi članci često se pojavljuju u Jutarnjem listu. „Fiction Writers Workshop“, njegova knjiga praktičnog kriticizma koristi se na mnogim sveučilištima u SAD-u. New York Times Book Review pohvaliio ga je nekoliko puta za liricizam i oštra opažanja, a Utne Reader uvrstio ga je među deset pisaca koji nam mogu promijeniti svjetonazor.