Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Slatko i slano, Vijesti

Joy Alpuerto Ritter plesnom predstavom Babae zatvorila Port of dance

Plesnom predstavom Babae u izvođenju Joy Alpuerto Ritter, na Trgu Riječke rezolucije, u utorak, 28. srpnja, završen je program Port of Dance u organizaciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Posjetitelji su u sklopu programa na tri različite lokacije mogli pogledati 6 predstava ovogodišnjeg Spring Forward festivala koji se u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture krajem travnja, zbog pandemije korona virusa, održao on line, na aplikaciji Zoom, međutim, ovo je sada bila prilika da publika uživo pogleda šest predstava koje su odabrali selektori festivala.

U svom plesnom performansu Babae, Joy Alpuerto Ritter inspirirana je plesom vještica Mary Wigman, „remek-djelom neobičnosti“, kako ga je nazvala Judith MacKrell. Alpuerto Ritter ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice. Kroz filipinski narodni i klasični ples ona spaja svoje korijene s hip-hopom i voguingom, preispitujući pritom što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice.

Babae, inače na filipinskom znači ‘žena’, a ovaj plesni performans predstavlja dijalog između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti. Kako sama Alpuerto Ritter o svom radu kaže, osnovna premisa je u preobrazbi tijela i energije – ljudske i životinjske.

Predstava je dio selekcije ovogodišnjeg Spring Forward festivala suvremenog plesa koji se u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u suradnji plesne mreže Aerowaves i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, održao u jedinstvenom online izdanju.