Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Kad se puhači susretnu s harmonikom

Prisjetimo se. U ožujku 2017. godine dogodilo se svečano proglašenje odabranih 27 susjedstava obilježeno svečanim defileom brojnih izvođača i sudionika starom jezgrom grada Krka. I sada pred kraj programa Bolje vas našli krug se zatvara tamo gdje je i počeo, u gradu Krku.

Kako nam je još preostalo nekoliko susjedstava nećemo ući u evaluaciju, zaključke i procjene, već jednostavno nastavljamo raditi imajući u vidu da završavanjem Bolje vas našli ulazimo u nove procese.

Ali posvetimo se susjedstvu Krk. Susjedstvo Krk je već pokazalo kapacitiranost i profesionalnost. Oni jednostavno znaju napraviti atmosferu i zato pažnju usmjeravamo drugim problemima.

Uvijek kada je riječ o otocima, pa bili oni spojeni s mostom ili ne, živjeti na otoku podrazumijeva drugačiji habitat u kojem su život i priroda u direktnijoj simbiozi. Isto tako, kao blagodat ili prokletstvo tu je ta nevjerojatna ljepota i osjećaj inzularnosti koji možete doživjeti samo kroz iskustvo života na otoku. Turizam je naravno sve to proglasio resursima i zauzeo važnu ulogu u životu otoka i možemo reći da grad Krk i općine Omišalj, Malinska, Punat, Baška, Vrbnik i Dobrinj dišu s turizmom. Ako zamislimo udah kao broj turista koji dođu na Krk – 800.000, a izdah kao broj stanovnika Krka – cca 19.000, uviđamo da kada sezona mine kreće zimska hibernacija bez disanja u ponudi programa, kulturi i umjetnosti općenito.
To neravnomjerno disanje pokušat ćemo ublažiti programima i idejama koje misle zajednicu na drugačiji način, te se posvetiti onom većinskom životu i svakodnevici onih koji šeću praznim ulicama starog grada kad turizam ne diktira dnevni ritam grada.

U suradnji s udrugom Kreativni Krk, nositeljima inicijative susjedstva Krk, nastavljamo s glazbom i važnom idejom vodiljom koja će obilježiti cjelokupni programski pravac 27 susjedstava u 2020. godini, idejom “privremenih sugrađana”. Grad Krk i njemački grad Rockenhausen, 5. listopada s početkom u 20 sati, na Veloj će placi predstaviti svoju europsku kulturnu suradnju i razmjenu kroz koje će svoje glazbeno umijeće demonstrirati mladi iz dvaju orkestara što nam dolaze upravo iz spomenutog njemačkog grada. Pod geslom Brass Meets Accordion nastupiti će Gesangvereinskapelle Rockenhausen i Akkordeonorchester Keiper, kojima će se pridružiti Gradska glazba Krk te duo Vjekoslav Ključarić i Kristijan Vasilić.

Za neupućene nekoliko informacija o “privremenim sugrađanima” susjedstva Krk. Gesangvereinskapelle Rockenhausen orkestru – osnovan je 1954. godine te se sa svojih 40 glazbenika, pod vodstvom maestra Heika Oppa i brojnim koncertnim aktivnostima profilirao u važan dio kulturnog života, ne samo grada Rockenhausena, već i čitave regije. Njihov tradicionalni Proljetni koncert tako je postao neizostavnom stavkom u kalendaru tamošnjih gradskih kulturnih događanja.
Akkordeonorchester Keiper e.V. Rockenhausen osnovan je 1971. godine, a danas broji 25 glazbenika koji gdje god svirali publiku oduševe svojim virtuoznim izvedbama na harmonici. Kvaliteta ovog orkestra ogleda se i u tom što su neki od u njemu okupljenih glazbenika, pojedinačno ili u sklopu različitih ansambala, zabilježili zapažena sudjelovanja na mnogim nacionalnim i saveznim natjecateljskim smotrama. Orkestar vodi Jürgen Dorsch.
Gesangvereinskapelle Rockenhausen i Akkordeonorchester Keiper udruženi s Gradskom glazbom Krk I duom Vjekoslav Ključarić I Kristijan Vasilić, neovisno o tome hoće li predstaviti glazbu inspiriranu Japanom, Amerikom ili Irskom, ili tek klasične marševe, razbuditi će susjedstvo Krk i sve nas.

PROGRAM:
20 sati Koncert Gradske glazbe Krk
20.30 sati Pozdravni govor domaćina
21 sat Koncert orkestara: Gesangvereinskapelle Rockenhausen i Akkordeonorchester Keiper
+ Adventure (Markus Götz) + Oregon (Jakob de Haan) + Montañas del Fuego (Markus Götz) + New York Ouverture (Kees Vlak) + Kilkenny Rhapsody (Kees Vlak) + Flashlight (Lex Abel) + Tokyo Adventure – Abenteuer in Tokio (Luigi di Ghisallo) + Concerto D’Amore (Jacob de Haan) + Kleine ungarische Rhapsodie (Alfred Bösendorfer) + Böhmische Traum (Norbert Gälle) + Deutschmeister Regimentsmarsch (Wilhelm August Jurek)
22.45 sati Koncert dua Vjekoslav Ključarić & Kristijan Vasilić
…i zajednički “jamming” svih nas.

Napomene:
• sve aktivnosti u programu su besplatne
• U slučaju vremenskih neprilika program se iz centra grada seli u obližnju osnovnoškolsku sportsku dvoranu što se nalazi na Trgu krčkih glagoljaša
• Programom koji je namijenjen svim dobnim skupinama predstavlja se grad Krk – jedno od „27 susjedstava“ u istoimenom programskom pravcu projekta „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“

Bolje vas našli!