Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti, Zeleni val

Kako djeca mogu pomoći pticama u gradu?

Učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola Nikola Tesla i Dolac sudjelovali su u RiHubu na predavanju Kako djeca mogu pomoći pticama u gradu? kojeg je održao ornitolog dr.sc. Goran Sušić.

Predavanje je održano u sklopu projekta Tematski park Ginko koji se provodi u sklopu sudioničkog programa Zeleni val Europske prijestolnice kulture, a provodi ga neformalna inicijativa Kvart za 5.

U sklopu projekta Tematski park Ginko, početkom siječnja na području Školjića i Starog grada postavljeno je 30 kućica za različite vrste ptica koje obitavaju na području Rijeke, a svaka je prilagođena točno određenoj vrsti ptica. Kućice su numerirane, a brojeve na njima bojala su djeca trećih razreda Osnovne škole Nikola Tesla koja su i sudjelovala na ovom predavanju. Obogaćeni znanjem koje su stekli o pticama, ti će učenici tijekom veljače i obići lokacije na kojima su kućice u čijoj su izradi sudjelovali i postavljene.

Neformalna inicijativa Kvart za 5 ima u planu pokrenuti i internetsku platformu na kojoj će se moći pratiti razvoj projekta, pronaći evidentirane sve prazne kućice za ptice koje će se ukoliko se određena vrsta ptice ne useli premjestiti na drugu lokaciju. Također biti će moguće pratiti i jesu li ptice odnosno koje vrste došle u za njih namijenjene kućice.

Idejna začetnica i voditeljica projekta je arhitektica Dragica Vukelić, kućice je izradio arhitekt i stolar Ivan Juretić, a projekt se provodi u suradnji s ornitologom dr.sc. Goranom Sušićem i učenicima Osnovne škole Nikola Tesla.