Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

Kako kultura razvija grad?

Riječki EPK tim je posjetio Dubrovnik kako bi sudjelovao na prezentaciji rethinkIMPACTS 2017 programa. Radi se o primjeru programa evaluacije projekta Europska prijestolnica kulture (svaki grad mora provesti evaluaciju) koji su za predstavili predstavnici EPK tima iz danskog grada Aarhusa koji će biti Europska prijestolnica kulture 2017. godine.

Prezentaciju na dubrovačkom sveučilištu održali su Louise Ejgord Hansen i Hans-Peter Degn sa Sveučilišta u Aarhusu, koji su pokazali primjer dobre prakse suradnje gradske administracije i sveučilišta u procesu evaluacije projekta koji su nazvali rethinkIMPACTS 2017. Cilj partnerstava između gradova kandidata i njihovih sveučilišta je uspostavljanje dugoročne suradnje koja će omogućiti šire razumijevanje načina na koje kultura može doprinijeti razvoju grada.

Ovaj put u Dubrovnik iskoristili smo kako bismo bolje upoznali grad i uspostavili kvalitetniji kontakt s dubrovačkim EPK timom koji se pokazao izvrsnim domaćinom. U razgledavanju grada susreli smo i jednu našu (bivšu) sugrađanku koja već 6 godina živi u Dubrovniku. Kulturologinja i keramičarka Morana Depoli dala nam je zanimljivu usporedbu dva hrvatska grada kandidata za Europsku prijestolnicu kulture.

moranaKad kažem “doma” onda mislim na Dubrovnik. Iako mi fali Rijeka i nekad ću se sigurno vratiti. Ovdje nema te riječke različitosti. Ako se želiš uklopiti moraš biti što sličniji dubrovčanima. Vidiš kako izgovaram kéramika. Velika je jezična razlika. Velika je razlika i u kandidaturama za EPK. Svaki grad ima nešto posebno i drugačije. Rijeka je imala nešto, a u Dubrovniku se to nešto tek stvara. Zato bi mi jednako bilo drago da Rijeka dobije EPK kao i da tu titulu dobije Dubrovnik.

Iako je padala kiša, simpatična ekipa iz Art radionice Lazareti nas je provela po svojim prostorima i objasnila kako funkcionira dubrovačka nezavisna scena, koje su joj prednosti, a koji nedostaci, koliko udruga djeluje u gradu, koji su načini financiranja, kakve programe održavaju i kako su uključeni u kandidaturu. Dobili smo dojam da cijeli grad živi za EPK i drago nam je zbog toga.

[foogallery id=”2792″]

Foto: Dubrovnik 2020