Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Učionica, Vijesti

[Edukacija] “Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja?”

Program “Učionice” unutar RIJEKA 2020 – Europska prijestolnica kulture 15. prosinca pokreće raspravu o temi inkluzivnih produkcijskih praksi, odnosno uključenja osoba s invaliditetom na kulturna događanja.

Zašto?
Prema međunarodnim i nacionalnim preporukama, osobe s invaliditetom bi trebale biti aktivno uključene u društvo, a to podrazumijeva pristupačnost, odnosno uklanjanje prepreka jednakom sudjelovanju u javnom životu i slobodnim aktivnostima te promicanje jednakih mogućnosti.

Ciljevi
Polaznici ovog jednodnevnog edukacijskog programa će osvijestiti važnost inkluzivnih praksi i shvatiti kako su osobe s invaliditetom potencijalna publika i jedna od ciljanih skupina kulturnih događanja. Osim upoznavanja s najvažnijim odredbama Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti i pratećom regulativom, načinima ophođenja prema osobama s invaliditetom s obzirom na poteškoće s kojima su suočeni, bit će predstavljeni i izazovi te prepreke s kojima se susreću osobe s invaliditetom te moguća rješenja.

Kroz primjere dobre prakse osoba s invaliditetom kao umjetnika i kulturnih događanja koja su prepoznala važnost inkluzivnih produkcijskih praksi ojačat ćemo motivacijski faktor i probuditi svijest o načinima i mogućnostima uključivanja osoba s invaliditetom na kulturna događanja, a očekujemo i da će polaznici moći predvidjeti i znati reagirati na probleme koji proizlaze iz stupnja i vrste poteškoća pojedinačnog posjetitelja s invaliditetom.

Jednodnevni događaj Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja? održat će se u RiHubu (bivši Bernardi, Ivana Grohovca 1A) u subotu, 15. prosinca od 9 do 17 sati.

Za koga?
Ovaj jednodnevni događaj organiziran je za predstavnike kulturnih ustanova, organizatore i producente kulturnih i umjetničkih događanja, partnerske organizacije i/ili pojedince RIJEKA 2020 – Europska prijestolnica kulture, predstavnike udruga osoba s invaliditetom te fizičke osobe koje zanima ova tema.

Tko?
Na jednodnevnom događaju pod nazivom Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja?, imat ćemo priliku čuti s kojim se preprekama i izazovima susreću osobe s invaliditetom s obzirom na vrstu i stupanj poteškoće pa su na događaj pozvane lokalne, regionalne i nacionalne udruge osoba s invaliditetom, te udruge i pojedinci koje se bave promicanjem umjetnosti i kulture osoba s invaliditetom.

Raspravu o načinima uključenja osoba s invaliditetom na kulturna događanja i primjere dobre prakse osoba s invaliditetom kao umjetnika i publike moderirat će Marko Gotovac, savjetnik pri Uredu prvobraniteljice za osobe s invaliditetom, te Darko Lukić, istaknuti teatrolog i kazališni kritičar koji se kroz karijeru bavio inkluzivnim produkcijskim praksama.

Prijave
Broj mjesta na edukaciji je ograničen na ukupno 40 sudionika, a prijave koje zadovolje osnovne kriterije odobravaju se prema redoslijedu njihovog zaprimanja do popune mjesta.

Prijaviti se možete do četvrtka, 13. prosinca u 23:59 sati putem online obrasca kojeg možete pronaći na ovom linku. Potvrda o sudjelovanju će biti zaprimljena u petak, 14. prosinca.

Kako je jednodnevni događaj Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja? dio kontinuiranog edukacijskog programa Produkcija u kulturi i poslužit će kao uvod u specifične treninge koji će se održati 17. i 18. siječnja 2019. godine (kulturna događanja za osobe s motoričkim poteškoćama, za slabovidne osobe te za gluhe i nagluhe, te za osobe sa senzornim i mentalnim teškoćama), polaznici kontinuiranog edukacijskog programa Produkcija u kulturi se ne moraju prijavljivati.

RIJEKA 2020 zadržava pravo provjere svih podataka navedenih u prijavnici. Pojedinci i organizacije čiji predstavnici bez opravdanog razloga otkažu svoje sudjelovanje u obrazovnom programu neće moći uputiti prijavu na sljedeće edukacijske programe u organizaciji društva RIJEKA 2020. RIJEKA 2020 zadržava pravo ne primiti sudionika u slučaju da otkrije da podaci navedeni u prijavnici nisu točni i istiniti. Svi prijavitelji podnošenjem svoje prijave prihvaćaju sve navedene uvjete održavanja edukacijskog programa.