Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti

Kako smo naučili jačati zajednicu

Na koje sve načine različiti oblici umjetničkih i kreativnih aktivnosti mogu povećati sudjelovanje i promjenu ponašanja u lokalnim projektima, razgovaralo se na još jednoj radionici koja je u četvrtak održana u RiHubu.

Radi se o trećem segmentu edukativnog programa Učimo jačati zajednicu, na koju se odazvalo 50-ak polaznika, a sve se odvijalo pod vodstvom Sherifa Rushdya, magistra sistemske znanosti i međunarodnog razvoja, s 40 godina iskustva u unaprjeđivanju rada angažiranih grupa i organizacija, te u treniranju provoditelja procesa jačanja zajednice u mnogim zemljama na sveukupno 4 kontinenta.

Na susretu su se našli i drugi govornici koji su polaznicima prenijeli svoja iskustva o uključivanju u zajednicu kroz razne oblike umjetnosti. Jadranka Lacković iz ArtMašine predstavila je svoj rad s djecom i odraslima u izradi murala na javnim mjestima, a Zagrepčanin Valent Samardžija  prepričao je iskustva kreativnog rada s glazbenim sastavom Beat Busters.

Mirko Soldano glumac riječkog HNK Ivana pl. Zajca podijelio je svoja iskustva u radu s mladima kroz dramsku umjetnost, pri čemu ih je učio da mijenjanjem sebe i zamišljanjem drugačijih ishoda i izlaza iz problema – mogu promijeniti svijet. Na susretu je bila i umjetnica Milijana Babić, riječka aktivistica, koja je progovorila o svom radu na rješavanju tzv. ženskih problema te Nadija Mustapić, profesorica riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, koja se dominantno bavi video instalacijama, ali i dokumentarnim te eksperimentalnim filmovima. Mustapić je predstavila iskustva rada na svoja tri filma „Rikard Benčić, naprimjer“, „Minuta šutnje“ i „Čekaonica za ljude, strojeve i grad“.

Prezentirani su potom i neki od projekata građana prijavljeni kroz programe RIJEKE 2020 Zeleni val i Civilne inicijative, nakon čega su projektni timovi imali priliku kroz grupni rad s gostujućim umjetnicima osmisliti načine uključivanja umjetnika i umjetničkih praksi u svoje projekte. Time se radilo na razvoju vještina i znanja za građane koji će moći još bolje realizirati svoje projekte, uključiti umjetnike te umjetnošću približiti svoje projekte široj publici.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako nam je bilo.