Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Ljeto u prijestolnici, Porto Etno, Vijesti

Kako su spojeni čovjek i zvono?

Susjedstvo Čavle odlučilo je svoje prvo susjedsko događanje Bolje vas našli pripojiti većoj tradicionalnoj manifestaciji Bartoja u sklopu kojeg će se u nedjelju 26. kolovoza u 21.30 sati u Domu kulture Čavle, a u suradnji s programskim pravcem 27 susjedstava i Porto Etno festivalom predstaviti do sada neviđen spoj Porto Etno orkestra i Grobničkih dondolaša.

Različite su pojavnosti glazbenih koncerata, od onih klasičnih, preko rock, punk, jazz i onih koji povezuju različite izričaje, ali za grobnički koncert čak ni Google nije nikada čuo. Etno fuzija jazza i zvončara je istinski do sada neviđeni spoj.

Ovih dana uvježbava se nova vrsta simfonije pisane za Grobničke dondolaše, pod ravnanjem umjetničkog direktora Porto Etno Festivala, skladatelja i gitarista Zorana Majstorovića. Simfonija će svakako biti spoj nekih prerađenih klasika, ali i novokomponiranih ili bolje rečeno specijalno komponiranih skladbi za ovaj neuobičajeni spoj.

Zvončari se u konvencionalnom poimanju glazbe ustvari i ne tretiraju kao glazbeni orkestar, već kao tradicionalne maske sa zvonima. Zvončari su iskonska tradicijska živuća kultura Kvarnera i nemoguće ih je zaobići, oni su možda posljednji čuvari tih čvrstih uporišta pobune koja su svedena na jednom godišnje energiziranje prostora.

Za one koji se opiru ideji povezivanja tradicije sa suvremenošću i njezin izlet u nepoznatu improvizaciju iz svojih uobičajenih okvira želimo samo napomenuti da je i veliki jazz proizašao upravo iz „zvončarskih“ ritmova zahvaljujući povezivanju znanja o glazbi tradicije i suvremenosti dok su primarni ritmovi još snažniji i vidljiviji u novom ruhu, a možda najvažnije od svega je činjenica kad se iz glazbe kreće u komunikaciju ishodi su drugačiji.

Kako idu probe? Na obostrano čuđenje i veliko veselje zvončara i glazbenika na livadi se isprobavaju zvona, tonaliteti svakog pojedinog zvona – zvonjava u hodu, zvonjava u mjestu, u trku… kako tijelo i zvono postaje glazbeni mehanizam i instrument, kako čovjek veže zvono na svoje tijelo, a tu su i ona mala zvona na prsima zvončara. Za potrebe simfonije snima se svako zvono za sebe. Za one neinformirane – svako zvono ima desetak kila. Iako su od sličnih materijala svako je drugačije u svom glasanju. Zvuk zvona ovisi o sitnim detaljima, o duljini, debljini i vrsti bata unutar, a i o samom zvončaru i specifičnom načinu na koji pokreće tijelo.

Drugim riječima, jedva čekamo i sigurni smo da će vam srce narasti na veličinu dondolaškog zvona.

Želite li još koji dan provesti u Čavlima za cjelokupni program Bartoja preporuka – kliknite ovdje!