Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Kazalište Kerempuh u Rijeci gostovalo s predstavom Bilježnica Robija K.

Robi K. već je 35 godina učenik trećeg razreda. Toliko je naime stara kultna politička kolumna Bilježnica Robija K. proizašla iz pera uglednog pisca i novinara Viktora Ivančića čiji je Robi glavni lik. Dogodovštine i razmišljanja Robija K. na kazališne daske postavila je glumačka ekipa zagrebačkog satiričkog Kazališta Kerempuh, a predstavu koja je nastala pod redateljskom palicom Marine Pejnović, publika je imala priliku pogledati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u četvrtak, 24. rujna.

Kroz lik lucidnog i hinjeno naivnog Robija K., Ivančić, jedan do suosnivača političko-satiričkog časopisa Feral Tribune, drsko i beskompromisno progovara o najosjetljivijim mjestima hrvatske stvarnosti, mnogobrojnim aktualnim društveno-političkim temama koje postaju gorko smiješne kada ih se dovede do samog ruba apsurda.

Predstava Bilježnica Robija K. kazališna je igra koja nikada do kraja ne zakorači u kazališnu iluziju i ne dopušta gledateljima da zaborave na stvarnost. Progovara o temama nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, „naših“ i „njihovih“, pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama. Ukratko o svim onim temama koje su aktualne i na neki način u našem društvu bezvremenske, ali očigledno još uvijek i neprevaziđene.

Robi K. pritom je promatrač, svjedok burnih vremena, ali i mali zafrkant, kako i priliči djetetu te dobi koji publici otvara vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko i naš vlastiti.

Glumačku ekipu predstave čine Linda Begonja, Iva Šimić Šakaronja, Josip Brakus, Dražen Čuček, Filip Detelić i Matija Šakaronja.