Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

KineDok dolazi u susjedstva!

Europski dokumentarci na egzotičnim lokacijama Primorsko-goranske županije.

Rijeka 2020 sa svojim programskim pravcem 27 susjedstava i KineDok, zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju dokumentaraca, najavljuju uzbudljivo filmsko ljeto u čak sedam susjedstava naše županije: u Lovranu, na Drenovi, u Novom Vinodolskom, Malinskoj, Delnicama, na Unijama i Rabu!

Vođeni idejom decentralizacije kulturno-umjetničkih sadržaja u dislocirane prostore, 27 susjedstava nastoji povećati izvođenje suvremenih praksi na lokacijama izvan uobičajenih turističkih ruta, fokusirajući se na život zajednice i kulturu svakodnevnog življenja. Ova načela dijeli i KineDok koji se često održava na netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije: u ulozi kina su kafići, klubovi, domovi kulture, galerije, igrališta, a sve u cilju buđenja interesa šire publike za dokumentarni film i razvijanja dijaloga o važnim društvenim temama.

KineDok 2018 donosi 15 dugometražnih dokumentaraca, a među njima su festivalske uspješnice, kao i lokalni hitovi iz Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Norveške, Bugarske i Hrvatske.
Prema tome, pozivamo vas da pronađete sebi najbliže mjesto na popisu egzotičnih lokacija i uživate u najboljim europskim dokumentarnim filmovima. Program započinjemo u Drenovi u petak 13.7. s filmom „Zvijer je još živa“.

Lokacije održavanja filmskih projekcija i popisi naslova su sljedeći:

Lovran
Za svoju egzotičnu lokaciju Lovran je odabrao staru gradsku jezgru. Okružene uskim uličicama i stoljetnim zgradama, projekcije će revitalizirati staro Lovransko središte što je dio programa i jedan od važnih ciljeva ovog susjedstva. Filmovi: Hvala na kiši; Kupus, krumpir i ostali demoni; ULTRA; Funne: Djevojke koje sanjaju more.

Drenova
Dvorište Zavičajnog muzeja Drenove, nekadašnje zgrade carinarnice, danas služi kao meteorološka stanica te pozornica za filmske i glumačke predstave. Zavičajni je muzej centralno mjesto u Drenovi te simbolička oznaka bivše granice što je ujedno i jedna od tema kojom se ovo susjedstvo bavi. Druga važna tema je ekologija, a dvorište muzeja, okruženo zelenilom, savršeno spaja ove važne teme. Filmovi: Zvijer je još živa; Vlak nad; Daliborekov bijeli svijet; ULTRA; Ne ostavljaj me; Češki mir; Mirage; Dum Spiro Spero; Hotel Svitanje; Kupus, krumpir i ostali demoni.

Novi Vinodolski
Kako je dominantna filmska industrija uglavnom usmjerena prema mlađim generacijama, Novi Vinodolski odlučio je pronaći i prikazati one filmove koji za ciljnu publiku imaju treću dob. Iako su vrata Doma kulture Novi Vinodolski otvorena svima, ovog će ljeta glavna publika filmskih projekcija biti građani 60+. Filmovi: Djevojke koje sanjaju more; Dum spiro spero; Vlak nade; Mrtvi narod; Trst, Jugoslavija; Dobri poštar; U suton života; Duh četrdeset i pete.

Malinska
Briga za prirodom i pošumljavanje jedna je od aktivnosti Malinske stoga su za svoju lokaciju izabrali upravo to – kino u šumi. U Beach baru Paradajz u Malinskoj, filmovi se gledaju u “drive-in” stilu. Samo umjesto uglancanih limuzina dovezite karjolu. Filmovi: Djevojke koje sanjaju more; Hvala na kiši; Ultra; Fuck for forest; Dobri poštar; Mrtvi narod; Ispovijesti eko terorista; Zvijer je još uvijek živa.

Delnice/Crni Lug
Susjedstvo Delnice odabralo je nekoliko lokacija pogodnih za uživanje u filmskom programu. U samim se Delnicama nalaze dvije: glavni delnički trg koji pruža jedinstveni doživljaj ovorenog kina u malenoj urbanoj cjelini te Radnički dom. Izvan samog grada, u srcu prirode, odabrane su dvije lokacije: natkrivena terasa Upravne zgrada Nacionalnog parka Risnjak te Dom kulture u Crnom Lugu, nekadašnja kino dvorana, gdje se na ovakav način pokušava oživjeti stara kino tradicija. Filmovi: Kupus, krumpir i ostali demoni; Dobri poštar; Zvijer je još uvijek živa; Safari; Djeca s planine Napf; Vlak nade.

Unije
Ime otoka Unije dolazi od grčke riječi heneios i latinskog naziva nia što u oba slučaja znači “polje” ili “u polje”. Razlog tomu je veliko i ravno polje koje predstavlja najveću obradivu površinu na svim hrvatskim otocima. Osim u poljoprivredne svrhe, to se veliko polje koristi i kao aerodrom, nogometno igralište, a sada i kino. Filmovi: Djevojke koje sanjaju more; Hvala na kiši; Ultra; Dum spiro spero; Dobri poštar; Mrtvi narod; Trst, Jugoslavija; Zvijer je još uvijek živa.

Otok Rab
I otok Rab pridružio se susjedstvima KineDok mreže, donoseći u susjedstvo šest zanimljivih filmova. Prva lokacija koja će ugostiti ljubitelje filma bit će Vila Antoinetta, sagrađena početkom 20. st. za suprugu jednoga austrijskoga poslovnoga čovjeka po kojoj je i dobila ime. Sagrađena je na sjevernom dijelu crkve sv. Justine pa je jedna od rijetkih privatnih vila koja ulaz ima kroz crkveni zvonik. Nazvana je još i Mahačeva vila. Ova jedinstvena lokacija bit će ujedno i domaćin jedine ljetne projekcije, a zatim se prikazivanja u listopadu i studenome sele u Kino Rab (zimsko kino) – jedno od dva kina u Rabu, koje se, osim za kinoprikazivačku djelatnost, koristi i za brojna druga kulturna događanja, te u prostor DVD-a Lopar, koji će biti treća lokacija koja će ugostiti KineDok. Filmovi: Funne: Djevojke koje sanjaju more; Ultra; Dobri poštar; Više od meda; Citizenfour; Hvala na kiši.

Više informacija: https://kinedok.net/hr/films