Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Slatko i slano, Vijesti, Zeleni val

Klobučarićev trg ima nove žardinjere s biljem, a Stari grad nov mini park

Udruga za promicanje kvalitete urbanog života Urbani separe krajem prosinca 2020. i početkom siječnja 2021. ozelenjela lokalitete užeg riječkog centra

Članice i članovi riječke Udruge za promicanje kvalitete urbanog života Urbani separe krajem prosinca 2020. i početkom siječnja 2021. radili su na dvjema intervencijama u javnom prostoru, objema u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i objema s ciljem stvaranja ugodnijih prostora za odmor i druženje u užem centru grada – na Klobučarićevom trgu i kod Primorske kuće u Starom gradu.

Na Klobučarićevom trgu, kao dio aktivnosti programskog pravca Slatko i slano u sklopu projekta Rijeka 2020, već su u srpnju 2020. godine postavljeni drveni paviljoni za igru i odmor, kao dio programa projekta Šašavi Klobučar koji je Udruga Urbani separe osmislila kako bi pozornost skrenula na “šašavu” situaciju u kojoj se taj lokalitet nalazi posljednjih dvadesetak godina. Naime, od 2016. kada je donesena odluka da se nova gradska knjižnica neće graditi na Klobučarićevom trgu već u kompleksu Rikard Benčić, prostor nije pronašao novu namjenu. Na neostvarene snove i nerealizirane investicije podsjećaju tek popularni “stećci” koje djeca koriste za igru i poligon za bicikliranje. Cilj je projekta bio oplemeniti i zazelenjeti prostor i time ga bar donekle učiniti ugodnijim za boravak, pa je u proteklom tjednu, uz postojeće drvene paviljone, uz pomoć susjeda i štićenika Udruge Oaza, postavljeno osam žardinjera u koje je posađeno grmoliko bilje.

Potreba ozelenjavanja ovog prostora kristalizirala se iz razgovora sa stanovnicima i češćim korisnicima ovog kvadraturom najvećeg gradskog trga. Kako bi se dodatno istražilo što stanovnici i korisnici tog trga žele, u tijeku je prikupljanje informacija putem ankete Urbanog separea čija je svrha ispitati na koji način i koliko često građani trg koriste, ustanoviti njihovo zadovoljstvo sadržajima na trgu (klupama, koševima za smeće itd.) i prikupiti prijedloge za namjenu i izgled tog prostora u budućnosti. Pristup anketi je moguć putem skeniranja QR kodova koji se nalaze na drvenim paviljonima, ili putem poveznice te fizički, u trgovini “Kosi toranj” na Klobučarićevom trgu. U narednim mjesecima, ako epidemiološke mjere dopuste, u planu je i panel o budućnosti Klobučarićevog trga.

Cijelom se akcijom želi podsjetiti da se o Klobučarićevom trgu treba razmišljati kao o javnom prostoru koji se često koristi i potrebno ga je uključiti u gradske planove, poručuju iz Udruge Urbani separe. “Udruga ne može u potpunosti riješiti problem Klobučarićevog trga, ali smo zato tu da podsjećamo kako je nužno donijeti konkretne nove odluke koje idu u smjeru korištenja Klobučarićevog trga kao javnog prostora za igru i druženje”, poručuje predsjednica Udruge Urbani separe Nina Majcan Šprajc.

Foto Kristijan Vučković

Druga lokacija, mini park koji se nalazi u Starom gradu pored restorana “Primorska konoba”, uređivana je krajem prosinca 2020., u sklopu programaZeleni val koji je također dio projekta Rijeka 2020. Na toj lokaciji, koju je Grad Rijeka prije nekoliko godina uredio ljuljačkama i travnjakom, kroz projekt pod nazivom Primorski park u srcu grada željelo se ozelenjeti, urediti i za javnost otvoriti jednu od rijetkih zelenih površina u Starom gradu koja je u ljetnim mjesecima oaza prirodnog hlada.

Foto Kristijan Vučković

Urbani separe je u novonastali mini park postavio outdoor fitness spravu koja se može koristiti i kao klupica za sjedenje, te sjedeću garnituru inspiriranu primorskim motivima koja nosi ime “Adriatica” riječke tvrtke Radiona. Uz urbani mobilijar posađeno je i autohtono bilje, a sljedeći je korak postavljanje pločica s nazivima biljaka.

Foto Kristijan Vučković

Nina Majcan Šprajc istaknula je kako su ovakvi mali projekti plastičan primjer trajnog naslijeđa projekta Rijeka 2020 – EPK, te je naglasila da su projekti u zajednici kojih je niz ostvaren u sklopu programa Zeleni val bili sjajna prilika da se mapiraju, povežu i umreže sve gradske inicijative koje se bave promišljanjem i djelovanjem za boljitak svojih sugrađana, te su praksa koju bi svakako trebalo nastaviti.