Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Porto Etno, Vijesti

Kompletirana Porto Etno video-kuharica

Prvi HKD-ov Porto Etno festival završio je prije par mjeseci, ali njegov se okus još neko vrijeme osjećao kroz video-recepte koji su se na društvenim mrežama HKD-a objavljivali sve do kraja studenog.

Izlaskom posljednjeg od 12 recepta napokon je kompletirana Porto Etno video-kuharica čiji se recepti sada mogu naći na YouTube kanalu HKD-a.

 Recepti nas vode na put u 12 gastro destinacija, a predstavnici manjina koji djeluju u Rijeci i županiji bili su nam vodiči:

–  Trinidad i Tobago / Prženi Bake i Buljol
–  Bošnjačka nacionalna zajednica za PGŽ / Burek
–  Slovenski dom KPD Bazovica / Ječmena kaša
–  Zajednica Talijana Rijeka i Opatija / Dagnje na buzaru
–  Indija / Pileći curry s prženom rižom
–  Jordan / Mansaf
–  Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“ / Drob sarma
–  Udruga mladih Roma Rijeka “Romska budućnost” / Musaka na grčko-romski način
–  Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ / Fiš paprikaš
–  Matica Slovačka Rijeka / Bryndzove halusky – Njokice s kajmakom i pancetom
–  Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ / Peljmeni
–  Češka beseda Rijeka / Svičkova s knedlima

Od sada pod trajnom paskom HKD-a, festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno ove se godine po prvi put našao i u neočekivanim okolnostima koje je donijela globalna pandemija. Uz malo regrupiranja i kombinatorike glazbeni je dio sa LADO Electrom i Božom Vrećom prošao odlično, dok je gastro dio zbog nemogućnosti kuhanja uživo doživio neke zanimljive privremene promjene.

Posjetitelji Porto Etna ipak su dobili priliku probati dio delicija manjina koje djeluju u Rijeci i županiji, zahvaljujući suradnji sa susjednim hotelom Neboder. Na gastro-glazbenim događanjima na terasi Hotela posjetitelji su imali priliku svaki dan isprobati po 4 odabrana jela, uz glazbenu pratnju etno grupa Če bo bo, če na na i Veja.

Snimanje video-recepata još je jedan način kojim se što široj publici želi približiti kuhinju predstavnika manjina, dugogodišnjih partnera Porto Etna, a oni sada predstavljaju i svojevrsno nasljeđe ovog festivala. Video-recepti su snimani u prostoru KuHarmonije, nastali su u produkciji HKD-a na Sušaku, a za snimanje i montažu bila je odgovorna Pilot Media.

Porto Etno festival dio je programa Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture.