Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Koncertom Rijeka, moj grad pod zastavom EPK, Rijeka širi poruku Luke različitosti

Još je samo četiri dana ostalo do koncert Rijeka, moj grad, glazbenog druženja s građanima na kojem će biti predstavljen i najznačajniji dio kulturno-umjetničkog programa Europske prijestolnice kulture.

U ponedjeljak, 16. prosincana Trgu 128. brigade HV-a s početkom u 19 sati, Rijeka – Europska prijestolnica kulture i Novi list, uoči 2020. godine kada grad nosi titulu Europske prijestolnice kulture, a Novi list slavi 120. godina postojanja, organiziraju glazbeno druženje s građanimaRijeka moj grad, koje će okupiti brojne riječke glazbenike, a građanima će se predstaviti najznačajniji dio kulturno – umjetničkog programakoji će se u Rijeci održati iduće godine.

Građani Rijeke imaju zaista mnogo razloga za ponos, budući da je Rijeka prvi hrvatski grad koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture, čime se upisuje na mapu europskih gradova koji su do sada nosili taj naslov, poput, primjerice, Marseilla, Graza, Dublina, Liverpoola, Atene, Roterdama, Genove i brojnih drugih gradova.

Podjela zastava Europske prijestolnice kulture

Za koncert Rijeka, moj grad, pripremljeno je 2000 EPK zastava, simbola kojim će tijekom 2020. godine biti obilježen gradi koje će biti podijeljene građanima s pozivom da iz izvjese na vidljiva mjesta  i time ponosno iskažu kako pripadaju jedinstvenoj Rijeci – Luci različitostikoja će se tijekom iduće godine Europi predstaviti kao otvoren i moderan grad koji njeguje vrijednosti prihvaćanja, solidarnosti i slobode.

Zastave će na kućicama postavljenima na Trgu 128. brigadegrađanima tijekom trajanja koncerta dijeliti volonteri kojima će se pridružiti i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić i predsjednica uprave Novog lista, Ankica Kruljac.

Tijekom 2020. godine građani Rijeke i okolice postaju ambasadori Hrvatske pred europskom kulturnom publikom, budući da će tijekom iduće godine biti izvedeno više od 600 programa, a obnavljaju se i zgrade i objekti u Rijeci koji će biti namijenjeni kulturi i koji ostaju kao naslijeđe Europske prijestolnice kulture.

„Građani Rijeke imaju mnogo razloga za ponos, pa se tako nadam da će zastave koje će im biti podijeljene osvanuti na pročeljima zgrada, balkonima i prozorima. Ovaj koncert posvećujemo Riječanima i to je naša zajednička proslava iščekivanja 2020. godine“

, istaknula je direktorica RIJEKE 2020, Emina Višnić.

Osim zastava na koncertu će biti podijeljene i informativne brošure o EPK projektu koje je RIJEKA 2020 izradila u suradnji s Novim listom, dok će Novi list građanima podijeliti nekoliko stotina primjeraka reizdanja prvog broja Novog lista, od 2. siječnja 1900. godine.

„Kroz 120 godina postojanja Novog lista pratili smo sve važne događaje u Rijeci, a Europska prijestolnica kulture je zasigurno jedan od tih važnih događaja. Drago mi je što ćemo naš veliki 120. rođendan proslaviti u srcu grada zajedno s našim čitateljima, a vjerujem da će reizdanje prvog broja Novog lista iz 1900. godine mnogima biti draga memorabilija “

, rekla je direktorica marketinga Novog lista, Silvija Gerc Vodopija.

Koncert prepoznatljivih riječkih bendova

Na koncertu koji je u potpunosti besplatanza posjetitelje nastupit će riječki super band Ri-Val, Let 3, turisti, Nord i Gerila.

Ri-Val se ponovno okupio nakon 22 godine, i uoči godine u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture ispjevao pjesmu Moj grad, koja u sebi nosi tipičan riječki rock zvuk. Riječ je o intimnoj i nenametljivoj, ali snažnoj pjesmi koja nosi vrijednosti koje veliki dio Riječana osjeća i živi.To su vrijednosti po kojima je Rijeka prepoznata izvan granica grada, od ostatka građana Rijeke, a Ri-Val koji već 30 godina svjedoči o trenucima koji su važni za Rijeku i regiju, prepoznao je trenutak Europske prijestolnice kulture kao takav i okupili su se kako bi ga obilježili na način na koji najbolje znaju – glazbom.

Glazbu i stihove pjesme potpisuje ‘dobri duh riječke rock scene’ Vlado Simcich Vava, dok je autor aranžmana Darko Terlević.

„Protekla tri mjeseca dok smo snimali pjesmu, a kasnije i spot intenzivno smo se družili i iskoristiti ću još jednom priliku da se zahvalim svim kolegama i prijateljima što su se odazvali pozivu i drago mi je da se priča Ri-Vala održala i nakon 30 godina“

, rekao je Vlado Simcich Vavadok je Dražen Terlevićistaknuo važnost Ri-Vala za generacije koje su odrastale 80-ih i 90-ih godina

„Zahvaljujem se Vavi što mi je pružio mogućnost napraviti aranžman za ovu pjesmu i mislim da je sjajno što je još jednom okupio dobru riječku glazbenu ekipu“

, rekao je Terlević.

„Ri-Val je više od same muzike, s godinama smo na neki način postali obitelj. To je jedna neprocjenjiva priča i iako smo si kao kolege konkurencija, kroz sve ove godine nas je pratila međusobna solidarnost i uvijek mi je drago vidjeti sve te ljude. Ovaj koncert Leta 3 u Rijeci bit će naš posljednji nastup prije objavljivanja novog albuma i publici donosimo presjek naših najdražih pjesama“

, kazao je Zoran Prodanović Prlja.

Publika na koncertu imat će priliku premijerno pogledati i videospot za pjesmu Rijeka, moj grad, koji je snimljen pod redateljskom palicom Radislava Jovanova Gonza. Također, na događanju će biti prikazana i kratka video animacija koja će predstaviti najznačajnije dijelove programa Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu. Svečano otvorenje Europske prijestolnice kulture u Rijeci održat će se 1. veljače 2020. godineu riječkoj luci, koja čini identitetsku točku ovog grada.

Naslijeđe Europske prijestolnice kulture

Zahvaljujući tituli Europske prijestolnice kulture, Rijeka nakon 2020. godine ostaje trajno upisana na mapi Europskih prijestolnica kulturečiji građani čitavu Europu osjećaju svojim domom. Važnost projekta očituje se i u obnovljenim zgradama i kulturnoj sadržajukoji nastaje u novom kvartu kulture Benčić. Palača šećera postaje novi dom Muzeja grada Rijeke, a stalni izložbeni postav donosi priču o uzbudljivoj riječkoj povijesti. Na prostoru cijelog Kvarnera ostaju trajne skulpture svjetskih, europskih i hrvatskih umjetnika koje čine novu kulturno-turističku rutu. U Rijeci se kao prva u Hrvatskoj otvara i Dječja kuća koja će nastaviti radili na razvoju kreativnosti djece kroz projekte poput magazina za djecu Brickzine i dječji festival Tobogan.

Festivali, izložbe, predstave i koncerti nastavljaju se organizirati i nakon 2020. godine jer su u EPK projektu provedene brojne edukacije iz područja organizacije kulturnih događanja u kojima je znanja, vještina i iskustva stekao veći broj zainteresiranih pojedinaca. Sveučilište u Rijeci pokreće nove studijske programe koji će snažno utjecati na budućnost kulture u Rijeci. Rijeka će i nakon 2020. biti domaćin mnogima međunarodnim konferencijama i uglednim stručnjacima iz područja kulture, umjetnosti i kreativnih industrija. Takva događanja donosit će nova znanja i ideje čitavoj riječkoj kulturi, mladim ljudima i studentima te sveučilišnoj zajednici. Poduzetnici spremni na ulaganja u kulturne projekte okupljeni u Poslovni klub PartneRi predstavljaju trajni model financijskog povezivanja poduzetničkog i kulturnog sektora.

I konačno, svi građani Rijeke i okolice koji su se u EPK projekt uključili, Rijeku čine aktivnim gradom i ta iskra ne može se ugasiti nakon 2020.

Stanovnici Rijeke i njezine okolice svojom uključenošću u projekt Europske prijestolnice kulture dokazuju da predstavljaju nepresušan izvor dinamičnog života koji stremi budućnosti ne zaboravljajući vrijednosti koje ih čine različitima i koje ih u različitostima čvrsto povezuju.