Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Kostrenski Svežanj dobiva novu dizajnersku opremu za plažu

Međunarodni umjetnički kolektiv Numen/For Use dizajnira razigranu i korisnu opremu za plažu, koja će se na Svežnju trajno smjestiti u lipnju ove godine.

Žurkovo – obalna šetnica u Kostreni, mjestu smještenom u neposrednoj blizini Rijeke, uokvireno uvalom Martinšćica i Bakarskim zaljevom, omiljeno je mjesto za odmor i rekreaciju svih generacija ove regije. Plaže na obali Kostrene međusobno se znatno razlikuju, a na području koje se može obići za manje od sat vremena, nalazi se prelijepa plaža Svežanj, koja će zahvaljujući programu Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, biti podvrgnuta dizajnerskoj intervenciji.


Foto: Geoarheo

Naime, kako bi se plaža još više i bolje istaknula, međunarodni umjetnički kolektiv Numen/For Use dizajnira razigranu i korisnu opremu za plažu, koja će se na Svežnju trajno smjestiti u lipnju ove godine. Klupice, kabina za presvlačenje, tuš, toranj za spasioca, postolje za Plavu zastavu i slična oprema naći će svoj trajni dom na plaži Svežanj, koja nije preplavljena isključivo turistima, već pruža utočište lokalcima, radnicima, studentima i umirovljenicima.  Upravo ta činjenica autore ove urbane opreme, ujedno i Lungomare Art umjetničke instalacije, obvezuje na posebno pažljiv pristup temeljen na potrebama i željama dosadašnjih te budućih korisnika plaže, a osim izravnog interveniranja u okoliš, što će povećati broj načina na koji posjetitelji mogu koristiti ovaj prostor, projekt grupe Numen/For Use usredotočen je na funkcionalnu i simboličku važnost zajedničkog javnog prostora.

U zagrebačkoj radionici Prostoria d.o.o., ovih se dana izrađuju probni uzorci kabine za presvlačenje, tuš i klupa koji će se postaviti na Svežnju, a uz sve ostale predmete, upravo ovakva urbana oprema ima potencijal za daljnju proizvodnju i distribuciju diljem kostrenske obale, s obzirom da će autorska prava ostati Općini Kostrena, koja ih onda može umnožavati i postavljati na druge plaže tijekom sljedećih godina. Urbana oprema uključuje još i izradu vidikovca, a osim ove umjetničke intervencije, plažu Svežanj očekuje i nekoliko važnih komunalnih zahvata.

Umjetničku-dizajnersku grupu Numen/For Use, čije se aktivnosti temelje na kontinuiranoj zajedničkoj praksi, čine Sven Jonke koji živi i radi u Berlinu, Christoph Katzler koji živi u Beču i Nikola Radeljković, koji prebiva u Zagrebu. Njihovi su projekti usmjereni na doživljaje opuštanja kroz dizajn, primjerice, raznih vrsta sjedala, stolica, naslonjača i sofa odnosno na posebnu vrstu inovativnog dizajna interijera kao mjesta za odmor, razgovor, sastanke, rasprave i ljubavne priče. Druga su im zona interesa tzv. arhitektonske parazitske strukture, koje stvaraju dodatne prostore, a koje su uvijek omiljene među posjetiteljima, dok im je treća preokupacija izrazito suvremen pristup kazališnoj scenografiji. Veliki javni projekti poput redizajna splitske rive, lansiraju ih među najpoznatije dizajnere u regiji, a na projektu redizajna kostrenske plaže Svežanj, surađuju s lokalnim dizajnerom kostrenjaninom Branimirom Paškvanom. Glavni partner Europskoj prijestolnici kulture u provedbi ovog projekta je Općina Kostrena, a nova će oprema biti predstavljena javnosti 12. lipnja ove godine, na dan podizanja Plave zastave.


Foto: Tanja Kanazir

Podsjećamo, Lungomare Art Europske prijestolnice kulture na devet lokacija na Kvarneru, gradi deset svojevrsnih spomenika za budućnost. Trajni radovi će kroz 2020. godinu biti postavljeni u Brseču, Lovranskoj Dragi, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju. Poznati europski kustos Michal Koleček, ovu je važnu zadaću povjerio renomiranim umjetnicima, dizajnerima i arhitektima iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea, koji svojim trajnim umjetničkim instalacijama tematiziraju tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice.