Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Civilne inicijative, Vijesti

Kreću proljetni projekti za umirovljenike – od tečaja kuhanja do zdravstvenih radionica

Najavljeni su projekti riječke Matice umirovljenika usmjereni na samozbrinjavanje umirovljenika u svakodnevnom životu.

Projekti su rezultat suradnje Matice umirovljenika i TD-a Rijeka 2020, a njihovi su ciljevi kontinuirano pružanje postojećih i novih sadržaja starijim osobama u našem gradu te jača socijalizacija i povećanje participacije umirovljenika u društvenom životu.

Prema riječima predsjednika udruge Emila Baumgartnera, projekti „Ostvari san, skuhaj si sam!“ i „Rispekt – jačanje i reintegracija marginaliziranih osoba treće životne dobi“ prijavljeni su na natječaj „Civilne inicijative“ kojim Rijeka 2020 nastoji uključiti građane u stvaranje i provedbu vlastitih društvenih programa i aktivnosti. „Naše projekte prepoznalo je i odabralo Vijeće građana pri projektu EPK, što nas posebno veseli i omogućava umirovljenicima dobiju stručnu pomoć bez ikakvih plaćanja“, rekao je Baumgartner, pozvavši zainteresirane da se prijave za sudjelovanje.

Bernard Koludrović, voditelj sudioničkih programa Europske prijestolnice kulture, zahvalio se Matici umirovljenika na danom doprinosu projektu EPK, kazavši da njihovi članovi pokazuju kako dob nije prepreka za aktivnost. Koludrović je naveo kako projekti prijavljeni na prošlogodišnji natječaj „Civilnih inicijativa“ upravo počinju s realizacijama, uz napomenu kako su ova dva projekta financirana ukupnim iznosom od 42 tisuće kuna.

Projekte, čije će se aktivnosti događati u klubu Centar u Kružnoj ulici, predstavile su psihologinja Katarina Banov, logoped Lara Pilepić te članica udruge Ivančica Celevska. Kroz projekt „Ostvari san, skuhaj si sam!“ prepoznate su potrebe umirovljenika samaca koji kroz svoj život nisu imali priliku naučiti kuhati, a ovu vještinu u ležernoj atmosferi uz druženje savladat će osam predviđenih polaznika. „Projekt je način da izvučemo starije osobe iz samoizolacije te ih na jedan zabavan način naučimo kuhati jednostavne, nutritivno vrijedne i financijski pogodne obroke“, rekla je Celevska, inicijatorica ove ideje.

Projekt „Rispekt – jačanje i reintegracija marginaliziranih osoba treće životne dobi“ će uz pomoć stručnih volontera pojačati mogućnosti samozbrinjavanja umirovljenika kroz medicinske radionice. Riječ je o susretima vježbanja za prevenciju padova, medicinskih savjetovanja o zdravim navikama te logopedsko-psiholoških potpora. Lara Pilepić posebno je istaknula problematiku osoba koje su preživjele moždani udar te njihovu potrebu za pomoći koju im kroz „Rispekt“ može pružiti stručni i multiperspektivni medicinski tim logopeda, fizioterapeuta i psihologa.

Radionice projekta „Rispekt“ održavat će se u klubu Centar od svibnja, a ograničene su na po 12 polaznika. Uz njih održavat će se i radionice psihološkog savjetovanja u svih deset podružnica riječke Matice umirovljenika i to do kraja godine.

Prijave za sudjelovanje na radionicama oba projekta traju do kraja travnja, a mogu se obaviti u klubu Centar Matice umirovljenika (Kružna ulica 5) svakog dana do 11 sati. Programi su besplatni za sve polaznike, a više informacija možete saznati na web stranici Matice umirovljenika.