Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Učionica, Vijesti

Kroz „Učionicu“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture do sada educirano više od tisuću ljudi – završen program „Produkcije u kulturi“

Proglašenjem Rijeke Europskom prijestolnicom kulture 2020 godine, nametnula se potreba uspostave snažnog produkcijskog tima koji će tijekom pripremnog perioda kao i u 2020. godini, kada će Rijeka preuzeti titulu, provoditi mnogobrojne programe. U tu svrhu „Učionica“ RIJEKE 2020 organizirala je još jedan kontinuirani edukacijski program “Produkcija u kulturi”, koji je trajao od rujna 2018. do ožujka 2019. godine.

Ovaj je program za 30-ak odabranih polaznika u potpunosti bio besplatan. 15-ero odabranih polaznika bile su nezaposlene i dugotrajno nezaposlene osobe, kojima se na taj način željelo omogućiti dodatno usavršavanje kako bi stekli vještine i kompetencije za tržište rada i ulazak u svijet poduzetništva. Ostalih 15 polaznika bili su producenti s najmanje tri godine iskustva u produkciji, neovisno o umjetničkoj disciplini i djelatnosti u kojima rade (glazbena, scenska, filmska…), a koji su kroz ovaj program unaprijedili svoja znanja i vještine. Realizacija programa „Produkcije u kulturi“ sufinancirana je od strane Europskog socijalnog fonda – projekt LO.PA.Z PLUS: projekt Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u Primorsko-goranskoj županiji.

Kroz ovaj višemjesečni program, koji se u ukupno 6 modula odvijao u RiHubu, predstavljena su i obrađena sva aktualna pitanja vezana uz produkciju u kulturi. Nakon samog uvoda u produkciju, govorilo se o organizaciji kulturnih događanja, o financijsko-pravnim aspektima produkcije, o inkluzivnim produkcijskim praksama tj. uključivanju osoba s invaliditetom u kulturna događanja, zatim o komunikaciji i umjetnosti dok su se na samom kraju vrijedni polaznici upoznali s osnovama menadžmenta. Ova su znanja stjecali kroz predavanja, rasprave, praktične vježbe, primjere dobre prakse i slično, pri čemu treba istaknuti veliku ulogu sjajnih predavača, mahom svjetskih stručnjaka iz područja produkcije u kulturi, koji su polaznicima nesebično dijelili svoja znanja i oduševili sudionike.

Tim predavača bio je sastavljen od dvadesetak vodećih stručnjaka iz Hrvatske i Europe koji su svaki zasebno izradili specifični obrazovni pristup imajući u vidu razlike u predznanju sudionika programa. U samu realizaciju kontinuiranog edukacijskog programa uključeni su bili Aleksandar Brkić (Goldsmith, Sveučilište u Londonu), Hugo de Greef (SECoC), Bernard Faivre d’Arcier (La biennale de Lyon), Rainer Kern (Enjoy Jazz), Alexis Johnson (Walk the Plank), Darko Flego (Sky Corporation), Isabel Lagos (Gothenburg Fringe Festival), Vedran Meniga (Pozitivan Ritam), Nicolas Champion (Playtime), Jan Ove Hafstad (Sweden Festivals), Boris Kovaček (Pepermint), Darko Lukić (Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu), Sophie Jump (Seven Sisters Group), Agata Etmanowicz (Impact Foundation) i mnogi drugi.

Početkom lipnja, kao završna aktivnost, uz podjelu potvrda o sudjelovanju u samom programu, sudionici su prezentirali projekte na kojima su radili tijekom edukacije. Projekti su bili konkretni primjeri programskih aktivnosti Rijeke 2020 – Eurospke prijestolnice kulture, koji se već realiziraju ili će tek biti realizirani, poput primjerice samog programa otvorenja ove važne riječke godine.

Uz to, među polaznicima je proveden i natječaj za obavljanje stručne prakse vezane uz kontinuirani edukacijski program Produkcije u kulturi, s ciljem primjene stečenih znanja i vještina te osnaživanja osobnog i profesionalnog razvoja. Za obavljanje prakse odabrano je ukupno šest polaznika. Tako će na EXIT Festival u Novi Sad (Srbija) ići Vinko Golembiowski i Nataša Radović; oni će u Novom Sadu boraviti u periodu od 3. do 7. srpnja, odnosno uoči i tijekom samog trajanja festivala Exit. Voljen Korić će od 20. do 23. lipnja boraviti u Manchesteru (Velika Britanija) te će biti uključen u organizaciju spektakularne “Manchester Day” parade. A Stjepan Gillich, Nives Batistić i Ratka Višnić odabrani su za obavljanje prakse u sklopu ovogodišnjeg dječjeg festivala Tobogan Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koji se održava od 26. lipnja do 10. srpnja. Njihove su prijave ocijenjene najboljima po nekoliko kriterija: kvaliteti motivacijskog pisma priloženog prijavi, prisutnosti na programu Produkcije u kulturi te angažmanu i aktivnosti unutar programa.

Program Produkcije u kulturi, u sklopu “Učionice” Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture ovime je došao do samog kraja, a ukupni broj polaznika koje je “Učionica” do sada obrazovala popeo se na preko tisuću ljudi.