Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

Kulturni doručak u Ugostiteljskoj školi Opatija

U opatijskoj Ugostiteljskoj školi održan je gastronomski promotivni doručak povodom kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. g. Ugostiteljska škola Opatija već nekoliko godina uspješno realizira projekt (U)gosti na doručku te su jedan od njih odlučili posvetiti i promociji riječke kandidature koju zajednički provode gradovi Rijeka i Opatija te Primorsko-goranska županija.

Kulturni dorucak 1Industrijski i lučki grad Rijeka te turistička dama Opatija dva su grada udaljena desetak kilometara, a spajaju ih isti zaljev, zavičaj, povijesna sudbina i mentalitet stanovnika. Cijeli je riječki prsten oduvijek živio u okrilju grada koji je kao luka donosio nove vjetrove, ljude, ideje. Niti jedan lučki grad ne može biti zatvoren, homofoban, okrenut samo sebi – svaka luka donosi i znači živost, dinamiku, šarolikost naroda, jezika, običaja, hrane…

Opatijska škola riječku je priču o multikulturalnosti nadopunila gastronomskom pričom, u čemu su ključni bili učenici i njihovi učitelji koji su za ovu promociju kreirali brojna jela, s posebnim naglaskom na tortu i prigodni koktel.

Kulturni dorucak 2Tim riječima prisutne su pozdravile ravnateljica Sibila Roth i profesorice hrvatskog jezika i književnosti Slobodanka Orešković i Ivana Grandić, profesorice zaslužne za realizaciju ovog programa. Na lijepim riječima domaćinima se zahvalio Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, koji je istaknuo da u kulturu nikako ne spada samo takozvana visoka umjetnost te da je kultura hrane vrlo važan aspekt identiteta. “Gastronomsku kulturu nikako ne smijemo zaboraviti ni zapostaviti jer ju konzumiramo svaki dan, a može nam pružiti puno više od pukog unosa namirnica”, zaključio je Šarar.

Kulturni dorucak 3