Autorske bure

 

Kostrenom se za priču Remont ljudskih sudbina inspirirala: Lejla Kalamujić

Kostrena

Kostrenski poluotok blago se spušta prema morskoj obali, a cijelom njegovom dužinom smještene su plaže. Kućice kostrenskih zaselaka građene su u brdu, daleko od morske obale. Svaki zaselak ima svoj vlastiti život, svaka kuća ima svoje objašnjenje, a svako naselje ima svoje ime.
Osnovna identitetska okosnica Kostrene kroz povijest pomorska je i kapetanska tradicija još iz doba jedrenjaka u 19. stoljeću, kada su bile rijetke kuće u Kostreni koje nisu dale pomorca, a mnogi od njih bili su časnici i kapetani.
U općini Kostrena koja objedinjuje 19 kostrenskih naselja živi skoro 4200 stanovnika.

 

Lejla Kalamujić

Lejla Kalamujić književnica je iz Sarajeva rođena 1980. godine.
Objavila je dvije zbirke priče. Prva zbirka pod naslovom „Anatomija osmijeha“ nagrađena je kao najbolji neobjavljeni rukopis 2008. godine (ZORO/Sarajevo). Druga zbirka „Zovite me Esteban“ objavljena je u Sarajevu (2015.), Beogradu (2016.) i Zagrebu (2017.). Knjiga „Zovite me Esteban“ nagrađena je nagradom „Edo Budiša“ 2015. godine za najbolju zbirku priča (autora/ica do 35 godina). Dosad je prevedena na makedonski jezik (2017.), a trenutno se prevodi na slovenski i engleski jezik. Pored dvije zbirke kratke proze, 2017. godine napisala je dramu pod nazivom „Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“, koja se našla u užem izboru Heartefactovog regionalnog natjecanja za suvremeni angažirani dramski tekst te će biti objavljena do kraja 2018. godine.

Program je realiziran u suradnji s Narodnom knjižnicom Kostrena i Općinom Kostrena.

Foto: Tanja Kanazir