Linz je industrijski grad na Dunavu sa stanovništvom od 190.000. Nakon krize u čeličnoj industriji 70tih i 80tih godina, Linz ponovno doživljava gospodarski rast te je danas relativno prosperitetan grad s niskom stopom nezaposlenosti. Posljednjih desetljeća grad puno ulaže u razvoj kulture, što je posebno vidljivo kroz projekte kao što su Centar Ars Electronica (1996) i Muzej moderne umjetnosti Lentos (2003), koji promiču suvremenu umjetnost i umjetnost novih medija. Grad 2000. godine donosi Plan kulturnog razvoja i kao jedan od svojih ciljeva navodi dobivanje titule europske prijestolnice kulture, što je i ostvareno 2005. godine.

Ukupan budžet projekta LINZ2009 iznosio je €68.7m u razdoblju od 2005.-10., od čega je €42.4m potrošeno na kulturne programe, €13.3m na marketing i €8.4m na osoblje. Projekt su financirali Grad Linz, pokrajina Gornja Austrija i Ministarstvo kulture sa €60m , dok su ostala sredstva prikupljena od komercijalnog sponzorstva (€4m) te iz EU programa Kultura (€1.5m).

Projekt Linz2009 temeljio se na inovativnim i suvremenim programima okupljenih oko tema industrije, kulture i prirode. Programom su naglašene postojeće jake kulturne točke grada, ali i potaknuti novi projekti urbanog, društvenog i kulturnog razvoja.

Poseban naglasak stavljen je na međunarodne projekte i otvaranje grada prema turistima, brisanje negativnog vanjskog imidža kao i na sveobuhvatno bavljenje negativnim nasljeđem iz razdoblja nacizma. Ponuda je bila temeljena na motu “kultura 365 dana u godini”. Također su pojačani i potaknuti deficitarni kulturni programi za djecu i mlade, kvartovski projekti i projekti koji se bave suvremenom poviješću.

Linz je ponudio najveći kulturni program u povijesti europskih prijestolnica kulture s ukupno 200 projekata, 7.700 događanja, 5.000 umjetnika i publikom od preko 3.5m ljudi. Program je nudio brojne europske festivale, suradnje i rezidencije u kojima su sudjelovali umjetnici iz 66 zemalja, međunarodnoga značaja. Programi su se odvijali u cijelom gradu, svih 365 dana u godini. Među najznačajnijima izdvajaju se projekti koji se bave nacističkom poviješću Linza (“Führermuseuem” – izložba umjetnina koje su nacisti zaplijenili ili kupili tijekom rata), “Kulturhauptstadtteil des Monats” (serija umjetničkih događanja u kvartovima/zajednicama koja su dobivale titulu “kulturni kvart mjeseca”), “Akustikon” – program koji je promovirao boje razumijevanje akustike itd.

Linz2009 postigao je brojne dugotrajne učinke : snažan gospodarski učinak, poboljšanje turističke ponude grada, povećanje broja posjeta tijekom cijele godine, povećan je broj mladih ljudi, i kao publike i kao sudionika kulturnih programa.

Foto: Linz2009