Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Lit.EU festival

Lit.EU je mali europski književni festival u Opatiji, povijesnome mjestu na jadranskoj obali. U hotelu Miramar, u kojem je živio i Vladimir Nabokov, susresti će se pisci i na njemačkom jeziku čitati odlomke iz njihovih djela.

Festival želi biti mjesto za susret i razmjenu: želi inspirirati i prikazati nove poglede na nove književne sfere. Filozofski kafići, književne šetnje ili joga za književnike biti će dio festivala. Lit.EU je otvoreni književni festival, na koji želimo pozvati svakoga, koga interesuje pisana riječ i tko knjigu ne vidi samo kao robu ili potrošno dobro već i tko vjeruje da njena moć može predstavljati egzistencijalno iskustvo.

Pisci čitaju na njemačkom jeziku. U hotelu borave većinom gosti koji govore njemački jezik i Opatija privlači austrijske goste još od vremena monarhije. Ipak jedan od ciljeva našeg festivala je da savladamo granične, a time i jezične zapreke. U budućnost to želimo uraditi kroz simultano prevođenje. Cilj je također unaprijediti njemački jezik u Hrvatskoj i mlade Hrvate i Hrvatice iz škola, jezičkih instituta ili sveučilišta pozvati da posjete naš festival. Time želimo doprinijeti kulturnoj razmjeni u Hrvatskoj i Europi.

U 2020 na primjer sa Ilija Trojanow (Bul/Njem), Anne-Dohre Krohn (Njem) i Denis Scheck (Njem). Pisac i organisator Ben Rakidzija vas pozdravlja.

Pročitajte više na linku.