Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Ljeto u prijestolnici donosi ekskluzivni koncert World Music: Zoran Majstorović Trio & MKD Ilinden

U subotu, 1. kolovoza 2020.g. u 21 sat, u sklopu programa Ljeto u prijestolnici, kraj Exporta na riječkoj Delti (Grobnička riva) održat će se koncert World Music: Zoran Majstorović Trio & MKD Ilinden.

Na koncertu, koji je organiziran uz sufinanciranje iz javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, uz uobičajen repertoar Zoran Majstorović Trija, koji izvodi tradicionalne skladbe iz svih dijelova svijeta i MKD-a Ilinden, koji izvode makedonsku tradicionalnu glazbu, moći će se čuti i skladbe koje će najavljeni izvođači izvesti zajedno, ekskluzivno za ovu prigodu.

Repertoar, dakle, uključuje od hrvatske tradicionalne glazbe, prije svega nadahnute istarskom ljestvicom, preko makedonske i tradicionalne glazbe Bliskog Istoka pa do afričkih ritmova.

U Zoran Majstorović Triju, osim samog Majstorovića, svirat će Vedran Ružić na kontrabasu i Rajko Ergić na bubnjevima.

MKD-u Ilinden ovoga će se puta na pozornici pridružiti Maja Veljak na violini, Elvis Devčić na gitari, a članovi ansambla ovim koncertom ujedno obilježavaju i makedonski nacionalni praznik Ilinden, koji se slavi 2. kolovoza.


Ulaz je slobodan, uz ograničeni broj posjetitelja.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Zoran Majstorović Trio
Glazbenici sa zavidnim međunarodnim karijerama koriste svoj specifičan instrumentarij kako bi slušateljima dočarali putovanje kroz svjetsku glazbu te stvaraju sonornosti koje evociraju glazbene tradicije iz raznih dijelova svijeta. Ovi vrsni improvizatori kroz tu glazbu donose i svoje osobno glazbeno naslijeđe; od klasične do tradicionalne glazbe, od jazza do rocka.
Zoran Majstorović hrvatski je jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, kompozitor i producent. U gotovo 25 godina profesionalnog javnog nastupanja sudjelovao je u snimanju mnogih albuma i kompilacija u raznim glazbenim žanrovima, objavio knjige transkripcija i svirao na mnogim jazz i etno festivalima diljem svijeta. U stručnom usavršavanju može se istaknuti magisterij sa maksimalnom ocjenom na jazz odjelu konzervatorija “Giuseppe Tartini” u Trstu (Italija). Dobitnik je i raznih nagrada: “Status” kao najistaknutiji hrvatski etno instrumentalist, “Damir Dičić” kao najistaknutiji hrvatski jazz gitarist, “Miroslav Sedak Benčić” kao najistaknutiji hrvatski jazz kompozitor. Višestruki je dobitnik nagrade “Porin” te član HZSU-a.

MKD Ilinden
MKD Ilinden je prvo makedonsko društvo u RH koje se organizirano zalaže za očuvanje makedonske tradicije, kulture i duhovnog života. Njegujući bogatstvo Makedonije, u okviru društva djeluje folklorna, glazbena, pjevačka, etno i dječja skupina te se realiziraju i druge aktivnosti vezane uz izdavaštvo, organiziranje koncerata, poetskih večeri, otvorenja izložbi itd. Njihova se udruga nalazi u samom centru Rijeke, pored kazališta I. pl. Zajca, a tijekom dugogodišnjeg rada nastupali su diljem Hrvatske, u Republici Sloveniji i Makedoniji. Dobitnici su i brojnih zahvalnica te Zlatnog Grba Grada Rijeke.