Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Lungomare Art, Vijesti

Lovranci zadovoljni sudjelovanjem u projektu Europske prijestolnice kulture

U sklopu Dana Općine Lovran, u galeriji Laurus, održano je događanje pod nazivom Lovran 2020 – EPK i mi, gdje su predstavljena dva programska pravca Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture: 27 susjedstava i Lungomare, u kojima Lovranci aktivno sudjeluju.

Matija Kezele iz programskog pravca 27 susjedstava govorio je o  cjelokupnom projektu Europske prijestolnice kulture, a njegova kolegica Maja Pratengrazer predstavila je sam programski pravac 27 susjedstava koji obuhvaća rad sa 27 odabranih kvartova, gradova, mjesta, sela ili drugih prostora, koji ostvaruju međunarodne suradnje sa 27 europskih susjedstava.

S obzirom da je Lovran jedno od 27 susjedstava, o svom dosadanjem iskustvu i aktivnostima govorio je Marko Žele, član tima susjedstva Lovran i predsjednik Udruge Interval. Žele je najavio neke od aktivnosti planirane za ovu godinu, kao što su nastavak održavanja “Kina na egzotičnim lokacijama” i radionice “Kamik i gromači” koja se održava sljedećeg vikenda. Pored toga, ovog vikenda održat će se tribina i predstava na temu migrantske krize u sklopu EU projekta EYE-NET (European Youth Engagement Network) sufinanciranog iz programa ‘Europa za građane Europske unije’ u kojem RIJEKA 2020 sudjeluje kao partner a zajednički se provodi kroz programski pravac 27 susjedstava u Lovranu.

Marta Glažar predstavila je pravac Lungomare te pojasnila da je riječ o 10 trajnih umjetničkih radova na 10 različitih lokacija diljem Primorsko-goranske županije, koje će biti postavljene do polovice 2020. godine. Svi umjetnički radovi inspirirani su  posebnošću same lokacije, temom koja je lokalnom stanovništvu važna i koju upravo oni osjećaju aktualnom i bitnom.  Za Lungomare lokaciju Lovranska Draga odabrani umjetnik Davor Sanvincenti predstavio je svoje ideje na kojima radi te otkrio i poneki detalj o svojoj budućoj instalaciji. Ona će tematizirati pitanje pitke vode u Lovranu i Lovranskoj Dragi, odnosno njenu distribuciju kroz povijest, utjecaj na razvoj mjesta i problematiku jedne od najskupljih pristojbi za pitku vodu u zemlji.

Završnu riječ dao je zamjenik načelnika Općine Lovran Toni Družeta, koji je ukratko predstavio ulogu Općine u projektu Rijeka 2020 – EPK, pri čemu je istaknuo zadovoljstvo činjenicom da Europska prijestolnica kulture dolazi i u Lovransku Dragu dati svoj obol i doprinos razvoju tog malog mjesta.

Foto: Tanja Kanazir