Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Lungomare Art, Vijesti

Lungomare umjetnici u posjeti

Travanj i svibanj obilježile su studijske posjete nekoliko Lungomare umjetnika, s ciljem što boljeg upoznavanja odabranih lokacija za potrebe istraživačkog procesa koji će rezultirati trajnim umjetničkim instalacijama

Programski pravac Lungomare postavit će trajne umjetničke radove na 10 mjesta na području Kvarnera. Svi umjetnički radovi tiču se određenih posebnosti samog mjesta u kojem se postavljaju, a ideja vodilja je koncentrirati se na posebnost koja je lokalnom stanovništvu važna, koju upravo oni osjećaju aktualnom i bitnom, a koja u određenoj mjeri povezuje i baštinu i sadašnji trenutak.

U Loparu, na otoku Rabu, u sklopu svog drugog studijskog posjeta, u vremenskom periodu od tjedan dana boravila je japanska umjetnica Harumi Yukutake, čija će buduća umjetnička instalacija biti smještena u parku Kapić u blizini trajektnog pristaništa.

Na zapadnoj strani Kvarnerskog zaljeva, po prvi put, malo pitoreskno naselje Volosko posjetio je etablirani češki umjetnik Jiří Kovanda koji kroz umjetničko-edukacijski dijalog s lokalnom mladom umjetnicom Nikom Laginjom radi na svojoj umjetničkoj instalaciji na glavnom trgu u Ulici Andrije Štangera.

Također po prvi put, danska umjetnica Sofie Thorsen boravila je nekoliko dana u Brseču, srednjevjekovnom gradiću na litici. Njena buduća instalacija bit će smještena na samom ulazu u mjesto, u parku pored starog boćališta.

U Crikvenici u svom drugom studijskom posjetu bila je slovačka umjetnica Ilona Németh sa svojim suprugom, koautorom, arhitektom Mariánom Ravaszom. Instalacija će biti smještena ispred Miramare hotela pri ulazu u gradsku plažu.