Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Lungomare Art, Vijesti

Lungomare umjetnici u studijskoj posjeti Kvarneru

Programski pravac Lungomare Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture postavit će trajne umjetničke radove na 10 mjesta na području Kvarnera: u Brseču, Lovranskoj Dragi, Volosku, riječkoj Ribarnici, na riječkoj plaži Grčevo, u Kostreni, Crikvenici, Loparu na Rabu, kod Baške na otoku Krku i na Malom Lošinju.

Svi umjetnički radovi tiču se određenih specifičnosti i posebnosti samog mjesta u kojem se postavljaju. Tako izvučene lokalne specifičnosti, ponuđene su kao teme umjetnicima svjetskog glasa koji će izraditi umjetnička djela za postavljanje na ovim lokacijama. Najvažnija aktivnost pravca Lungomare u 2019. su studijski posjeti/rezidencije umjetnika/ca na temelju kojih će uživo i iz prve ruke moći upoznati i doživjeti lokalnu zajednicu, stanovnike, njihove priče, želje i potrebe. Tako su nam ovih dana u studijskom posjetu na Kvarneru svjetski umjetnici.

U Lovranskoj Dragi boravi umjetnik Davor Sanvincenti (Hrvatska) čija je tema instalacije – pitka voda, njena distribucija kroz povijest, utjecaj na razvoj mjesta i problematika jedne od najskupljih pristojbi u zemlji.

U Crikvenicu je stigla Ilona Nemeth (Slovačka) koja će svojom umjetničkom instalacijom ispričati jednu od priča iz povijesti grada Crikvenice.

Lopar na otoku Rabu posjećuje umjetnica Harumi Yukutake (Japan), koja će se baviti interpretacijom prirode i njene refleksije kao jedne od specifičnosti naselja. Na ključnoj lokaciji koja igra važnu ulogu u urbanoj strukturi naselja postaviti će se skulpturalni objekt koji će podržavati identitet prostora, a istovremeno igrati i ulogu kulturne atrakcije.

A u samom centru Rijeke, točnije na riječkoj Ribarnici, svoje dojmove skuplja Pavel Mrkus (Češka), koji taj  impozantni prostor promatra kao umjetničko djelo samo po sebi, kao simbol i esenciju grada Rijeke, kao prostor koji je svakodnevno na usluzi svim kupcima i znatiželjnicima. Audio – vizualnom instalacijom interpretirat će se puls susreta ljudi i obilja.

Instalacije će biti postavljene 2020. godine.

Foto: Kristijan Vučković