Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Malić se tornuje u Susjedstvo Malinska – Dubašnica

Susjedstvo Malinska – Dubašnica u sklopu platforme susreta, druženja i razmjene „Bolje vas našli“ u subotu 10. studenog u sklopu programskog pravca 27 susjedstava organizira bogati program pod zajedničkim nazivom „Malić se tornuje / Malich is coming back“.

Malinska – Dubašnica za sve turiste samo Malinska za starosjedioce Dubašnica. Kada bi baš inzistirali na detalju: Malinska, Barušići, Bogovići, Kremenići, Ljutići, Maršići, Milčetići, Milovčići, Oštrobradić, Porat, Radići, Sabljići, Sršići, Strilčići, Sveti Anton, Sveti Ivan, Sveti Vid Miholjice, Turčić, Vantačići, Zidarići.

Priča bi svakako mogla krenuti u smjeru toponima, prezimena i plemena, ali Malinskoj – Dubašnici u nekom trenutku dogodio se drugačiji scenariji koji govori o vrhuncu stvaralaštva arhitekta Borisa Magaša (autora splitskog Poljuda), i jedinstvenom primjeru arhitekture modernizma koji se danas izlaže u MOMAi u NewYorku i postoji kao teorijski osvrt u kontekstu istraživačkog projekta Nedovršene modernizacije Maroja Mrduljaša i Vladimira Kulića.

Haludovo više ne postoji i svakako treba iznijeti na vidjelo sve te mučne procese raspada i tranzicijske pljačke, a u tom svemu postoji još jedan „dokaz“ kojeg smo postali svjesni tek kad su mladi ljudi koji vode inicijativu susjedstva Malinska – Dubaščica sasvim usput i gotovo slučajno spomenuli kako su oni ustvari „Djeca Haludova“ jer su njihovi roditelji jednom nekad došli u Malinsku raditi u tada najglamuroznijem turističkom kompleksu onih vremena.

(Foto: Damir Fabijanić)

Iz ove priče ulazimo u njihovu priču u koju nas uvodi Malić patuljak ili vilenjak, nismo sigurni tko je i kako bi ga točno opisali, ali upozorili su nas da obitava u šumama i da je šuma u Malinskoj – Dubašnici sve manje i apartmana sve više.

Malić će nas ponuditi ekološki uzgojenim plodovima, ubranim ili ulovljenim u prirodi i proizvedenim isključivo u Malinskoj – Dubašnici i svim ovim spomenutim mjestima s početka teksta.

Očekujemo vas jer biti će to gozba za odrasle, veselje za djecu i poruka za buduće generacije.

PROGRAM

15-17 sati Informativna predavanja
Tko smo mi i zašto smo mi – susjedstvo Malinska – Dubašnica i udruga Termen
Zašto šuma i zašto Dubašnica – povijest, sadašnjost, “budućnost”, potencijali i problemi naših šuma
Malić se tornuje – tko je on i što bi nas želio poučiti;

17-18 sati Druženje uz domjenak
Hrana za prste polizat od namirnica uzgojenih, ulovljenih, proizvedenih i pripremljenih isključivo u Dubašnici

18 sati Druženje i ostalo
Kariola kino – projekcija filma + Mogućnost razgledanja muzeja Cickini + Mogućnost igranja balota + kartanje

Lokacija: Društveni dom Sv. Vid, Malinska – Dubašnica

Bolje vas našli!