Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Upoznaj EPK

Marseille-Provence – Europska prijestolnica kulture 2013.

U 2013. godini titulu Europske prijestolnice kulture ponio je francuski grad Marseille i okolna regija, pod zajedničkim nazivom Marseille-Provence 2013. Jedan od osnovnih ciljeva projekta MP2013 bio je razvoj metropolitskog urbanog područja, kao dio politike koja se promiče još od 1960-tih godina i koju je snažno poticala nacionalna politika. Političko vodstvo iskoristilo je upravo projekt MP2013 da Marseille pretvori u kulturnu euro-mediteransku metropolu, što je u trendu s kulturnim politikama koje stimuliraju gospodarski rast, urbanu regeneraciju i urbani razvoj širom Europe. 

Unatoč činjenici da je Marseille četvrta europska lupa po broju prometa, sa značajnim industrijskim aktivnostima, grad je puno siromašniji od svojih susjeda, s većom stopom nezaposlenosti, manjim brojem visokokvalificirane radne snage, većim razlikama među bogatima i siromašnima. Suradnja Marseilla s drugim pak gradovima u regiji otežana je zbog razlike u veličini: Marseille ima šest puta više stanovnika od sljedećeg grada po veličini, Aix-en-Provencea (850.000 u odnosu na 142.743). Bez obzira na regionalne nesuglasice i prepreke, zaključeno je da se Marseille mora promijeniti u svjetlu globalizacije ukoliko želi postati kompetitivan na Europskoj i međunarodnoj sceni, a to podrazumijeva veću koncentraciju financijskih i gospodarskih resursa, bolji ugled koji bi privukao multinacionalne kompanije i visokovrijedni turizam, kao i uhvatiti se u koštac s društvenim i gospodarskim problemima svojih građana. Upravo je kandidatura Marseilla za europsku prijestolnicu kulture bio impls koji je uvelike potaknuo ovu promjenu i do joj nov vjetar u leđa.

S ciljem razvoja “simboličkog kapitala” Marseille već od 1990-tih ulaže u kulturnu infrastrukturu, najznačajnije kulturne institucije, mnifestacije i događanja s ciljem postizanja urbane regeneracije. Cilj je bio promijeniti reputaciju grada od grada s društvenim, gospodarskim i kulturnim problemima ka gradu sa suvremenim urbanim brendom. Dva ključna momenta u ovoj politici bila su nacionalna odluka da se Muzej europskih i mediteranskih civilizacija preseli u marsejsku luku i kandidatura Marseilla za EPK 2013. godine.

MP2013 ostavio je traga ne samo u brojnim velikim infrastrukturnim projektima i fizičkoj regeneraciji grada velikih razmjera, već i u povećanoj suradnji između lokalnih vlasti na različitim razinama i oko različitih tema: turizam, komunikacija, integrirani javni prijevoz itd.

EPK Marseille-Provence 2013 predstavio se kao mjesto susreta kultura, politike i gospodarstva. Brojni programi realizirani su tijekom cijele godine, od onih koji su predstavili rimsku baštinu u Arlesu, srednjevjekovne građevine Salon-de-Provencea, industrijske zone Istres i Martigues, do kulturnog centra u Aix-en-Provence, te predstavljanja keramičke umjetnosti u Aubagneu i grčkog antičkog nasljeđa Marseilla.

U projekt MP 2013 uloženo je 600 mil. EUR, od čega 40% iz proračuna Grada Marseilla.