Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Diversity Mixer, RiHub, Vijesti

Međunarodna konferencija o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama

Tema konferencije, različitost u kulturi i kreativnim industrijama, ponudit će razumijevanje „različitosti“ kao važnog preduvjeta kvalitete rada unutar kulture i kreativnih industrija. Istovremeno, različitost će biti predstavljena i kao preduvjet kvalitetne ponude koju pred publiku postavljaju kultura i kreativne industrije.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci od 12. do 14. rujna u Rijeci, u prostoru RiHub-a (Grohovčeva 1), organiziraju međunarodnu konferenciju o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama na kojoj će sudjelovati 30-ak domaćih i stranih predstavnika kreativnih industrija te djelatnika u kulturi, znanosti, umjetnosti, medijima. Na konferenciji će biti predstavljeno i pionirsko istraživanje o različitosti u ovim područjima, prvo takve vrste provedeno u Hrvatskoj!

Konferencija će ponuditi rasprave o mnogim zanimljivim pitanjima;  Kakav utjecaj glumačke uloge u serijama i filmovima imaju na generacije koji uz njih odrastaju? Što se događa kada, nakon više od pola stoljeća literarne i filmske povijesti, novi agent 007 više nije bijeli muškarac, nego crna žena? U kojem odnosu je kulturni i kreativni sadržaj sa spolom ili dobi radnika ili radnica u kulturi? U panelima, raspravama i predavanjima sudjelovat će niz domaćih i međunarodnih stručnjaka iz područja kulturnih i kreativnih industrija koji će publici kroz predavanja, panele i prikaze vlastitih radova ponuditi svoja razumijevanja različitosti – u teoriji, filmu, starim i novim medijima, umjetnosti, glazbi, video igrama…

 

Prvi panel na konferenciji „Različitost kao preduvjet razvoja glazbene industrije“ na kojem sudjeluju Ilija Milošević iz Universal Music Group, Antonela Marušić, spisateljica i novinarka, te Karlo Stojčević iz 24 sata, bavit će se položajem žena u glazbenoj industriji i kritici, novim i neočekivanim identitetima koji zadobivaju globalnu popularnost, odnosima centra i periferije u glazbi te, promijenjenim odnosima alternative i mainstreama.
Istoga dana, u četvrtak 12. rujna, na panelu „Gradovi jednakosti“ o temi različitosti i jednakosti u kontekstu razvoja gradova te odnosa javnog i privatnog sektora govorit će Vojko Obersnel, Gradonačelnik Grada Rijeke, Ivana Popović iz Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija i Mirjana Matešić iz Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, a moderirat će ga Nela Simić, koordinatorica za odnose s javnošću TD Rijeka 2020 d.o.o.

U petak, drugog dana konferencije održat će se dva panela;  o medijima, njihovoj društvenoj funkciji i borbi za opstanak u digitalnom okruženju na kojem sudjeluju Alissa Quart iz američke organizacije Economic Hardship Reporting Project i Danica Ilić iz britanske organizacije Ethical Journalism Network te panel o industriji video igara kao novog područja društvenog angažmana na kojem sudjeluju kustos i teoretičar Srđan Laterza, Vedran Vivoda iz Udruge proizvođača igara PGŽ-a i istraživač David Rajlić.

U sklopu konferencije, u Rijeci gostuje i autorski projekt Srđana Sandića, teatrološka tribina: Čitanje kazališta iz Zagrebačkog kazališta mladih koji zadnje dvije godine problematizira aktualne teatrološke i šire društvene teme.

U subotu nas na konferenciji očekuje vodeći teoretičar digitalne kulture i novih medija, Lev Manovich, koji će predstaviti svoj novi projekt Elsewhere, koji istražuje promjene u različitosti u područjima kulture koristeći podatke na Internetu, odnosno milijune korisničkih zapisa od 2007-2019, s ciljem uspostave novih metoda proučavanja kulturnih i kreativnih industrija.

Prvoga dana konferencije planiran je posjet otvorenju izložbe D’Annunzijeva mučenica koja se u 19 sati otvara u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Izložba u sklopu pretprograma izložbe Granice – između reda i kaosa koja obilježava stogodišnjicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke kroz personifikaciju grada kao žene, upućujući na mnogobrojne d’Annunzijeve ljubavnice koje su po okončanju veze bile iscrpljene fizički i emocionalno, baš poput grada Rijeke.

Konferencija je sastavni dio projekta Diversity mixer koji je financiran europskim sredstvima kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020), a zajednički ga provode RIJEKA 2020 d.o.o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, kao pridruženim partnerom. 

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, uz obveznu prijavu.

Kompletan program konferencije bit će dostupan 2. rujna na web stranici Rijeke 2020  na kojoj je moguće pronaći i sve ostale materijale Diversity Mixer projekta.