Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Međunarodni i domaći umjetnici u susjedstvima Delnice i Mrkopalj pronalaze inspiraciju za svoja djela

U dva od ukupno 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture – susjedstvima Delnice i Mrkopalj započele su prve posjete međunarodnih i domaćih umjetnika koji će u 2019. i 2020. godini boraviti i raditi u mjestima koja su dio programa 27 susjedstava te se družiti s lokalnim stanovništvom. Tijekom boravka, umjetnici će istraživati specifičnosti mjesta, kroz lokalne mitove i legende, što će im biti polazišne točke za stvaranje novih umjetničkih djela.

Početkom listopada u susjedstvo Delnice stigla je finska umjetnica Anna-Mari Karvonen. Umjetnica iz Helsinkija radi performanse u kontekstu kazališta, plesa i radija. Kao privremena sugrađanka, u susjedstvu Delnice boravi do 19. listopada, te u suradnji s domaćim umjetnikom Matijom Kezeleom istražuje zanimljive delničke lokalitete i priče utkane u delničku prošlost i sadašnjost.

Nizozemski umjetnički kolektiv Hoge Fronten, predvođen umjetnicom Lieke Benders, te umjetnicama Jolle Roelofs i Saskia de Haas bio je u prvoj umjetničkoj rezidenciji u susjedstvu Mrkopalj od 13. do 18. listopada. Udruženi s domaćom, riječkom umjetnicom Tajči Čekada upoznaju zajednicu i priče o Mrkoplju i njegovim specifičnostima.

Aktivnost se provodi u sklopu programa 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i međunarodnog projekta Centriphery, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa.

Centriphery je interdisciplinarni europski projekt koji potiče dijalog između profesionalnih međunarodnih umjetnika različitih umjetničkih disciplina, lokalnih umjetnika i stanovništva lokalnih zajednica. U sklopu projekta stvaraju se novi sadržaji i umjetnička djela kojima se periferne europske lokacije postavljaju u centar umjetničkih događanja.

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.