Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Međunarodni plesno-glazbeni projekt MILK Voices posjetio Rijeku u sklopu svoje mini turneje

U sklopu međunarodnog plesnog i glazbenog projekta MILK Voices, u utorak, 15. rujna, na Korzu i u Arheološkom parku Principij održan je performans u izvedbi plesne skupine EN-KNAP, riječke pjevačke skupine Putokazi i pjevača Michaela Schiefela. Projekt je nastao u koprodukciji EN-KNAP Productions i Goethe Instituta, a posjet Rijeci dio je mini-turneje koja obuhvaća još i Ljubljanu i Berlin.

Glavna inspiracija projekta je priča o Aleksandrinkama, slovenskim ženama uglavnom iz primorske regije koje su početkom 20. stoljeća emigrirale u Aleksandriju u Egiptu da bi kao dojilje radile za bogate francuske i engleske obitelji. Ovaj plesno-glazbeni projekt priča priču o njihovoj hrabrosti prilikom napuštanja svojih obiteljskih, kulturnih i tradicijskih korijena. A s obzirom na prelaženje granica i tolikih udaljenosti, smisao njih kao dojilja nadilazi i individualno iskustvo.

Pjevajući uspavanke djeci s kojom su zahvaljujući dojenju ostvarile snažnu vezu, usadile su im identitet svoje domovine, odnosno Europe u koju se ta ista djeca desetljećima kasnije „vraćaju“ noseći u sebi sjećanja na nju iako je nikada nisu vidjela.

Gotovo izgubljena u zaboravu vremena, ova priča služi kao polazna točka za ispitivanje našeg identiteta, naše domovine i našeg osjećaja domoljublja. Tko smo kao pojedinci, kao zajednice te kako se oblikuju ideje identiteta i odanosti? Postavlja se pitanje je li patriotizam neizbježno povezan s rodnim krajem, nacijom i nacionalizmom?

Projekt pomno analizira dominantnu percepciju domoljublja u kojoj je kolektivni identitet definiran podjelom između NAS i NJIH, s posebnim naglaskom na – tko MI nismo. Tumačenje patriotizma koje je isključivo, vidi domovinu temeljenu prvenstveno na etničkom, navodno prirodnom, načelu „krvi i zemlje“.

Projekt MILK Voices suprotstavlja se tome s promjenjivom paradigmom, temeljenom na uzajamno priznatim i demokratski prihvaćenim društvenim normama, vladavini zakona i pripadajućim simbolima. Tako se privrženost društvu i domovini pokazuje poštivanjem pozitivnih osobina i civilizacijskih normi.

Istraživanje i prva faza ovog projekta započela je u veljači ove godine kada su njegovi autori proveli svoje istraživanje na temu nacionalnog identiteta u Rijeci s članovima TRY theatrea i Putokaza, a suradnja s riječkim snagama planira se nastaviti na projektu i tijekom 2021. godine.

Partneri EN KNAP-u i Goethe Institutu na provedbi ovog projekta su Hrvatski Kulturni dom na Sušaku i Kesselhaus und Maschinenhaus – Kulturbrauerei / Consense GmbH.