Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Furioza, Kuhinja različitosti, Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Mističnost i energija: održan koncert Chelsea Wolfe i Brutusa u Rijeci

Nastavak Ciklusa Furioza – glazbenog programa unutar programskog pravca Kuhinja, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, 1. kolovoza 2018. vrlo je uspješno označila američka mračnjakinja, svestrana glazbenica, Chelsea Wolfe, i to u kombinaciji s energičnim belgijskim trojcem, bendom Brutus koji je Trg riječke rezolucije ispunio žestokim i energičnim tonovima.

 

Prve kolovoške noći u programu Ciklusa Furioza na red je konačno došla, nakon uvodničarskog eventa 15. lipnja 2018. pod nazivom Delta otvoreno, sljedeća postaja: prava glazbena američko-belgijska poslastica. Trg riječke rezolucije, u samom centru grada osvojili su snažni i energični zvukovi metala i rocka, za koje je prvenstveno zaslužan belgijski trojac Brutus, kao predgrupa glavnoj izvođačici na stageu te večeri, karizmatičnoj Chelsea Wolfe.

Brutus je energični trojac (Stephanie Mannaert, Peter Mulders i Stijn Vanhoegaerden) iz Leuvena u Belgiji koji se trenutačno nalazi na turneji s C. Wolfe. U svakom slučaju, radi se o bendu vrlo specifičnog i snažnog glazbenog izričaja, kojega karakterizira svojevrsna postmodernistička konstrukcija – ispunjena moćnom dinamikom black metala, progresivnog rocka, hardcorea, ali i jednostavnim pop melodijama. Bend je 2017. godine u Kanadi izdao svoj debitantski album Burst s glazbenim producentom Jessejem Ganderom, a riječkoj publici ovaj sjajan uradak predstavili su 1. kolovoza 2018.

Brutus je na stage izašao u 21 sat. Iako su na stageu ostali kratko, publika je uživala u svakoj minuti ovoga energičnog nastupa na kojemu su predstavili svoj glazbeni prvijenac. Instantno su, svojim snažnim riffovima i bukom bubnjeva, ispunili Trg riječke rezolucije uzavrelom atmosferom.

Svakako valja istaknuti ježenje koje je svojom genijalnom svirkom izazvala Stefanie Mannaerts, bubnjarica i pjevačica. Mannaerts je zasigurno snaga koja vodi čitav bend. Publiku je oduševila svojom izvanrednom sposobnošću navigiranja između brzih bubnjarskih dionica i pjevanja, pri čemu jedno kvalitetom ne zaostaje za drugim. Vokal je to, izmjenama ritmova praćen bubnjevima, koji skladno prelazi iz melodijskih pasaža do specifičnih i snažnih tonova koji nikad ne zadiru u nasilno vrištanje, već u surovu viku koja i čini Brutusovu glazbi karakterističnom. Slušajući i gledajući je dok istovremeno lupa po bubnjevima i izvikuje lyricse grozničavim intenzitetom, publika se znojila i ježila u isto vrijeme.

Ona karakterističnost koja Brutusovu glazbu upravo čini specifičnom, te kojom Brutus odudara od konkretnog definiranja glazbenog pravca unutar određenog žanra – publika je mogla doživjeti na riječkom nastupu. Naime, bend je u trenutku prelazio iz snolikih gitarskih solaža u divlje i ubrzane dijelove koji sežu do hardcore-punk brzine praćene snažnom bukom bubnjeva – potpuno neočekivano i iznenađujuće.

Nakon Brutusa na stage je izašla dugo iščekivana Chelsea Wolfe sa svojim bendom kojega čine Ben Chisholm (synth, bass, piano, elektronika), Jess Gowrie (bubnjevi) i Bryan Tulao (lead gitara). Nastup je otvorila sjajnom izvedbom Carrion Flowers s predzadnjeg albuma, Abyss, a nastavila s najnovijim albumom Hiss Spun i pjesmama Spun i Vex. Chelsea Wolfe je samim izlaskom na pozornicu – svojom karizmatičnom pojavnošću, izrazitom kvalitetom glasa, lelujavim i laganim kretnjama po stageu publici ponudila pravo osvježenje od žestokih ljetnih vrućina (pa čak i koju kap kiše).

Unatoč promjeni lokacije nastupa od one prvotno zamišljene – Trsatske gradine, a radi velikog interesa publike – doživljaj ovog koncerta ipak nije bio zakinut. Naime, C. Wolfe je vrlo brzo nakon izlaska na stage svojom snovitim glasom te snažnom i karakternom glazbom, začarobirala Trg riječke rezolucije, koji se ujedno pokazao kao sjajna lokacija za ovakve vrste glazbenih događanja.

Svirajući pjesme s najnovijeg albuma Hiss Spun, od kojih je 16 Psyche predstavljala izuzetan užitak za bubnjiće, Trg u samom centru grada postao je ispunjen teškim i snažnim riffovima, glasnim bubnjevima i izdašnom distorzijom, koji su u kombinaciji s mističnim Chelseainim vokalom publici pružili katarzično iskustvo.

Intenzitet doživljaja i glazbenog iskustva koje je publici ponudila na stageu vrlo samozatajna C. Wolfe samo se pojačavao prema kraju koncerta, da bi vrhunac doživio na bisu. Chelsea je odsvirala prvu laganu pjesmu večeri Survive, a koncert zaključila izvedbom Scrape, tijekom koje je iskoračila iz one comfort zone samozatajnosti i smirenosti, te je počela pokretima i dodirima komunicirati s isto tako sve budnijom i energičnijom publikom.

Na koncu, možemo slobodno reći da je ovaj koncert bio iskustvo vrijedno slušanja i pamćenja za sve ljubitelje mračnijeg i energičnijeg glazbenog izričaja, za koje je kombinacija Brutusova sirovog – tako poznatog, a tako novog i svježeg zvuka, te Chelseaine mističnosti i mračnosti, pomiješane s moćnim basovima i emotivnim vokalom zasigurno predstavljala specifičan glazbeni doživljaj.

Video: Pilot media
Foto: Tanja Kanazir