Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Vijesti

Mjesecu dobre dječje knjige ususret: festivalsko slavlje dječjeg čitanja i kreativnosti

Gradska knjižnica Rijeka u travnju 2020. organizira najveće županijsko slavlje dječje knjige, kreativnosti i čitanja s preko 60 programa, susretima s najvažnijim imenima domaće dječje književnosti i rekordnim brojem radionica!

Kroz Mjesec dobre dječje knjige (1.4. – 30.4.2020.) čekaju vas predstavljanja renomiranih dječjih pisaca i knjiga, radionice izrade umjetničkih knjiga, pisanja scenarija za videoigre, grafičkog dizajna, vrtlarenja (…), pravi koncerti među policama, akcije javnog čitanja, izložbe, knjiške igre, pričaonice, stripaonica, razgovori o slikovnicama i medijima za djecu u društvu nekih od najvažnijih domaćih stručnjaka…

Mjesec dobre dječje knjige izrastao je iz Tjedna dobre dječje knjige, manifestacije osmišljene i prvi put izvedene u kreativnoj kuhinji Gradske knjižnice Rijeka 2012. godine, a zamišljene kao atraktivniji i koncentriraniji način skretanja pažnje na važnost pričanja priča i čitanja od najranije dobi, poticanja kvalitetne i vrijedne dječje knjige, ali i dječje kreativnosti uopće. Počeci nisu bili megalomanski, ali želja je bila snažna… Tjedan je rastao, rastao, rastao ne bi li ove kulturno bogate 2020. godine postao mjesec i doista se ucrtao na nacionalnu kartu kao jedna od najvažnijih točka slavlja, poticanja i vrednovanja stvaralaštva za djecu u sferi knjige i čitanja.

Mjesec dobre dječje knjige manifestacija je Gradske knjižnice Rijeka, a odvija se u sklopu programskog pravca Dječja kuća projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Uz magazin Brickzine i partnerski rad na stvaranju festivala Tobogan riječ je o ključnim programskim projektima Gradske knjižnice Rijeka kroz 2020. godinu, a koji su svojevrsna produkcijska priprema za život u Dječjoj kući od druge polovice 2020. godine. Činjenica da je Mjesec dobre dječje knjige dio razigranog programskog pravca Dječja kuća projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture pruža mu posebnu notu i bogatstvo, a ujedno je i najava da ćemo se na sljedećem 2021. godine družiti u potpuno novom prostoru Dječjeg odjela Stribor u revitaliziranom kompleksu „Benčić“.

Cjelovit program Mjeseca dobre dječje knjige bit će objavljen sredinom ožujka, a tada ćete imati dovoljno vremena za izbor susreta s književnikom kojeg želite upoznati, radionice na kojoj želite sudjelovati, raspravu koju želite slušati…. 

Neka odbrojavanje počne. 🙂