Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Motovun Film Festival tijekom tri dana gostuje u Art kinu

Filmom „Moj jutarnji smeh“ redatelja Marka Đorđevića u Art kinu je započeo gostujući program Motovun Film Festivala u Rijeci. Tijekom tri dana trajanja ovog gostujućeg programa, od 6. do 8. kolovoza, publika će u prostoru Ljetnog Art kina moći pogledati tri dugometražna i tri kratkometražna filma.

U klasičnoj festivalskoj maniri, publika je prvo pogledala kratkometražni film „Posjeta“ redatelja Đorđa Vojvodića, nakon čega i glavni film večeri, „Moj jutarnji smeh“. Film donosi priču o zakašnjelom odrastanju tridesetogodišnjeg Dejana koji je još uvijek djevac, a rješenju njegove situacije ne pridonosi i činjenica da još uvijek živi s roditeljima, ocem alkoholičarom i zaštitnički nastrojenom majkom. Kroz priču o Dejanu, Marko Đorđević priča priču o cijeloj jednoj generaciji koja je odgajana ‘pod staklenim zvonom’, koja je obilježena krizom odrastanja i nemogućnošću napuštanja roditeljskog doma, a koja konačno mora preuzeti odgovornost i suočiti se s vlastitim životom.

Drugog dana festivala, u petak, 7. kolovoza, publika će imati priliku pogledati kratkometražni film, francusku komediju „Ljetni post“, nakon čega će uslijediti dugometražna francusko-belgijska drama „Zaposlene djevojke“ koja prati život tri seksualne radnice koje svakodnevno odlaze iz Francuske u Belgiju kako bi pružanjem seksualnih usluga zaradile za život. Pritom se prati njihova svakodnevna borba za opstanak, borba za obitelj, kao i vlastito dostojanstvo.

Gostovanje Motovun Film Festivala u Rijeci završit će u subotu, 8. kolovoza kada će se na programu prvo naći kratkometražna iranska drama „Zmajevi“, a nakon toga bit će prikazana španjolsko-čileanska povijesna drama „Bijelo na bijelom“ čija se radnja odvija krajem 19. stoljeća i prati fotografa Pedra koji dolazi u Ognjenu zemlju kako bi ovjekovječio vjenčanje misterioznog zemljoposjednika Portera i njegove maloljetne mladenke Sare. Pedro postaje sve opsjednutiji Sarinim fotografijama, a kada se njegova tajna otkrije, on za kaznu mora zabilježiti „stvaranje povijesti“, odnosno kolonizaciju nove zemlje i genocid domorodačkog stanovništva.

„Bijelo na bijelom“ dobitnik je nagrade za najbolju režiju u programu ‘Horizonti’ Venecijanskog festivala, tako da će to zasigurno biti prava poslastica za kraj ovog gostujućeg programa u Art kinu.

Sve se projekcije održavaju u prostoru Ljetnog Art kina s početkom u 21 sat, a u slučaju lošeg vremena program će se preseliti u unutrašnju dvoranu.

Ulaznice za ostatak festivala mogu se rezervirati mailom na ulaznice@art-kino.org, a kupiti se mogu na blagajni kina svakog dana sat vremena prije početka projekcije kao i na internetskoj stranici ulaznice.hr.