Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

Muzejski terminal za Rijeka EPK 2020

U srijedu, 20. svibnja, u zračnoj luci Rijeka na Krku je otvorena jedinstvena izložba pod nazivom “Muzejski terminal”. Riječ je o projektu koji je realiziran na inicijativu Primorsko-goranske županije, a u suradnji s muzejskim ustanovama okupljenima pod nazivom „Muzeji zajedno“, gradovima Rijekom, Opatijom i Crikvenicom te Zračnom lukom Rijeka. “Muzejski terminal” županijski je doprinos kandidaturi Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.
IMG_5768Cilj ove izložbe je da se dolazećim turistima prezentiraju ustanove iz županije te da ih se na interaktivan način zainteresira za posjet znamenitostima (poput Lavlje jame pored Dramlja), uočavanje bioraznolikosti Kvarnera ili da se jednostavno zabave u kutku za djecu igrajući igru Znalac Muzealac.

Ideja postava u zračnoj luci potaknuta je već postojećim zidnim muralom Otona Glihe na temu gromača koji je izveden 1970. upravo za riječki aerodrom. Želja za jačom prezentacijom tog umjetničkog djela prerasla je u ovaj ambiciozan projekt “muzealizacije” aerodromskog prostora. Ovakvi postavi u svijetu nisu rijetkost, ali ovo je prvi takav u ovom dijelu Europe.

Izložba se sastoji od 25 radova (grafika, slika, skulptura i instalacija) iz fundusa MMSU-a, te niza izložbi iz muzejskih riznica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Muzeja Grada Rijeke, Prirodoslovnog muzeja Rijeka i Muzeja Grada Crikvenice. Ravnatelji muzeja proveli su posjetitelje po postavu, a u uvodom dijelu prisutnima su se obratili predstavnici Županije, Grada Rijeke, Turističke zajednice Kvarnera te autor izložbe Slaven Tolj. Postav će se tijekom vremena dopunjavati, a jedan od njegovih dijelova je i kreiranje “aerodromske” glazbe prema motivima tradicionalnog primorskog zvuka.

[foogallery id=”2026″]