Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Slatko i slano, Vijesti

Na Molo longu predstavljena zvučna instalacija Ebriphon

Na riječkom Molo longu, ispod prve obnovljene dizalice, u četvrtak, 2. srpnja održana je svečanost otvorenja i predstavljanja zvučne instalacije Ebriphon.

Projekt je prema konceptu austrijskih umjetnika Christine Hinterkörner i Patrika Hubera nastao u sklopu programskog pravca Slatko i slano Rijeke – Europske prijestolnice kulture.

Zvučna instalacija donosi simfoniju nastalu na temelju zvukova terminala za rasuti teret u Bakru, a postavlja se u sklopu istoimenog projekta – Ebriphon.

Umjetnici su početkom ove godine boravili u Bakru, jednoj od najstarijih luka na sjevernom Jadranu koja i danas predstavlja važno mjesto ekonomskog razvoja Primorsko-goranske županije.

Umjetnici su u Bakru snimali zvukove industrije, odnosno lučkog terminala. Zvukovi su snimljeni mikrofonom, nakon toga obrađeni te pretvoreni u format elektro-zvučne instalacije.

Umjetnici su koristili nekoliko mikrofona raspoređenih po teretnom brodu iz Istanbula. Brod je bio dug 230 metara i težak 81 tisuću tona. Zvukovi su tako snimljeni pored motora, na komandnom mostu, u kuhinji, u kabinama i na palubi. Na taj način, Hinterkörner i Huber buku su pretvorili u glazbu.

 

Posjetitelji simfoniju mogu poslušati uz pomoć slušalica koje su postavljene na lukobranu i to na način da slušalice spoje na vlastite mobitele, a instalacija na Molo longu ostaje dostupna do kraja kolovoza ove godine.

Svečanom predstavljanju Ebriphona nazočili su i sami autori koji su predstavili ideju koja stoji iza nastanka ove zvučne instalacije, koncept svog rada te metodologiju izrade zvučne instalacije, a već na samom otvorenju prvi su posjetitelji mogli poslušati kako zvuči ova industrijska simfonija.

Zvučna instalacija postavljena je se u suradnji sa Linz Export 2018, Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu, Federalnim ministarstvom Republike Austrije i Gradom Bakrom.