Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kulturna diplomacija, Vijesti

Na poziv fondacije EU – Japan Fest predstavnici Rijeke i EPK gostuju u Japanu

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica tvrtke RIJEKA 2020 Emina Višnić i voditeljica Sektora razvoja i strateških partnerstava u tvrtki RIJEKA 2020 Irena Kregar Šegota gostuju od 20. do 24. veljače u Japanu, u Tokiju, gdje predstavljaju projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Riječki predstavnici u Tokio su otputovali na poziv fondacije EU – Japan Fest koja i snosi troškove njihova boravka ondje. Naime, riječ je o fondaciji koja zadnjih 20 godina podržava gradove EPK na način da financira sudjelovanje japanskih umjetnika i organizacija u programima EPK gradova.

Riječka delegacija u Japanu stoga predstavlja Rijeku i Hrvatsku te program Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020 pri čemu je cilj predstavljanja privlačenje financijskih sredstava ove fondacije za realizaciju onih dijelova programa Rijeke 2020 – EPK koji su svojom tematikom, ili samim pozvanim umjetnikom, vezani uz Japan. Takvih prijedloga u programu planiranom za 2020. zasad ima desetak i naglasak će, u predstavljanju riječkog EPK u Japanu, biti stavljen upravo na njih. Rijeka je ove godine posebno zanimljiva jer finalizira svoje pripreme za 2020., godinu koja će je učiniti prepoznatljivom kulturnom destinacijom na razini cijele Europe, a riječki projekt prijestolnice kulture uključuje preko 1000 pojedinačnih programa, više od 3 tisuće izvođača i kulturnu razmjenu s 50-ak zemalja Europe i svijeta. Članovi japanske fondacije u projektima prijestolnica kulture prepoznaju priliku za predstavljanje svojih umjetnika Europi.

Inače, članove EU – Japan Festa čini dvadesetak najznačajnijih japanskih poduzeća (primjerice Toyota, Nakamura itd.) i u Japanu se predstavljanje kulturnog programa EPK održava pred predstavnicima ovih japanskih tvrtki, a održat će se i posebni susreti s ovim tvrtkama. Osim Rijeke, ove godine u Japan su doputovali predstavnici 11 europskih gradova, od bivšeg EPK Wroclawa preko trenutnih Matere i Plovdiva, do budućeg Novog Sada.

Uz spomenuti susret s članovima fondacije EU – Japan Fest, održat će se i susret s japanskim umjetnicima i kulturnim organizacijama. Za ilustraciju, prošle je godine ovaj susret okupio oko 500 umjetnika, a cilj druženja s japanskim umjetnicima i kulturnim organizacijama je upoznavanje i potencijalno prepoznavanje onih umjetnika i njihovih radova koji bi se mogli uklopiti i uključiti u program Rijeke 2020 – EPK, uz financiranje njihova uključivanja od strane EU – Japan Festa.

Također, u sklopu posjeta Japanu održat će se i susret EPK gradova s diplomatskim zborom u Tokiju, te hrvatskim veleposlanikom u Japanu. Domaćini susreta s diplomatskim zborom ove godine su predstavnici Italije, a  sljedeće godine to će biti predstavnici Hrvatske.

Valja reći da će projekt Rijeka 2020 EPK biti predstavljen i turističkim organizacijama, a bit će i prezentiran na PechaKucha događanju koje okuplja oko 800 ljudi. Inače, Rijeka 2020 EPK predstavljen je na PechaKucha eventu i prošle godine, a tu prošlogodišnju prezentaciju možete pogledati na sljedećoj poveznici.

U sklopu boravka u Japanu, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel skupa sa veleposlanikom RH u Tokiju Draženom Hrastićem danas posjećuje Norihiko Fukuda – gradonačelnika Kawasakija, najstarijeg grada prijatelja Rijeke. Tema razgovora je sudjelovanje Kawasakija u 37. Međunarodnom riječkom karnevalu i Karnevalskoj povorci 2020. godine, te prisustvovanje svečanom otvorenju programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Također, sugovornici će se dotaći i Olimpijskih igara, koje će 2020. godine biti održane u Tokyju, a u organizaciji te manifestacije vrlo aktivno sudjeluje i Grad Kawasaki.