Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti, Zeleni val

Na Škurinju predstavljen novi broj balkonskih novina i nova web platforma skurinjskisusjedi.org

U sklopu programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, na platou ispred prve zgrade u Ulici XIX. Udarne divizije 1 na Škurinju, u srijedu, 2. rujna, predstavljena je nova web platforma skurinjskiskusjedi.org kao i novi broj malog kvartovskog fanzina, odnosno škurinjskih balkonskih novina. Riječ je o projektima koje su osmislili Škurinjski susjedi, grupa sadašnjih i bivših stanara ovog riječkog naselja, a sve kako bi svoje susjedstvo oplemenili novim kulturnim i umjetničkim sadržajima.

Nositelj projekta je Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž, a cilj ove novoosmišljene web platforme kao i fanzina je okupiti i osnažiti zajednicu, uključiti ih u osmišljavanje novih projekata, kao i uživanje u postojećima. Primjerice, škurinjske balkonske novine donose raznorazne priče o naselju koje upravo stanovnicima Škurinja mogu biti i najzanimljivije.

„Drugi broj kvartovskog fanzina nazvali smo Greenzine, jer gotovo sve teme koje su u njemu zastupljene imaju zeleni predznak – primjerice kako napraviti vrt na balkonu ili kako napraviti kompostanu za vlastitu uporabu. I prilikom fizičke izrade fanzina mislili smo zeleno pa je tako on izrađen i tehnici rizografije koja je eko friendly“, ističe Kristian Benić ispred udruge Kuraž.

Kako je riječ o kvartovskom fanzinu, u kvartu se može i pronaći. U trgovinama, teretani, kafićima…

Što se tiče web platforme škurinjskisusjedi.org, Benić ističe kako se radi o malom virtualnom mediju ove zajednice. „Ljude zanima kultura, ali prvenstveno kultura življenja, tako da je ova platforma mjesto na kojem ćemo nastojati raspravljati o primjerice komunalnim pitanjima, ali i donositi zanimljive priče o kvartu i kvartovskim ljudima nastojeći putem ovog kanala senzibilizirati zajednicu na zajedničko promišljanje i osmišljavanje aktivnosti na Škurinju.“

Dugoročni cilj Škurinjskih susjeda koji se okupili i s aktivnostima započeli 2016. godine je stvoriti preduvjete za infrastrukturno i organizacijsko oblikovanje Škurinjskog kulturnog centra, kao i poticanje zajednice na aktivizam, participaciju u oblikovanju kvalitetnijeg života i naselja.

Na temelju građanske inicijative prihvaćene u program 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 –  Europska prijestolnica kulture, osnovana je Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž, kao pravni oblik djelovanja i vođenja aktivnosti.

Projekte udruge podržavaju ili su podržavali: Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, RIJEKA 2020, MitOst/Zaklada Bosch/program Actors of Urban Change.