Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Porto Etno, Vijesti

Najavljen program Porto Etna – festivala svjetske glazbe i gastronomije Rijeke 2020

U Rijeku dolazi najbolji romski puhačkih sastav na Balkanu – Boban Marković Orkestar, a autohtonu hranu kuhat će čak 20 svjetskih kuhinja.

U Rijeci će se od 6. do 8. rujna 2019. na tri različite lokacije (Trg 128 brigade/Trg riječke rezolucije, HNK Ivana pl. Zajca i riječka placa) održati treći Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koji će ugostiti više od 100 izvođača poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove, a posjetitelji će moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i PGŽ, kao i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih. Romska šnicla, bosanski lonac, baklava, bamije, Pancit Palabok, Shahi Paneer, Coo Coo, slovačke njokice s kajmakom i prženom pancetom ili prave talijanske lazanje koje će pripremiti Zajednica Talijana Rijeka samo su neka od brojnih jela koje će posjetitelji moći kušati na Porto Etno – festivalu svjetske glazbe i gastronomije. U sklopu popratnog programa festivala održat će se prezentacija folklora i glazbenih nastupa udruga nacionalnih manjina, kao i niz dječjih radionica.

Glazbeni, gastronomski, folklorni, cirkuski i dječji program namijenjen svima čine Porto Etno specifičnim festivalom koji na najbolji način utjelovljuje Luku različitosti, slogan kojim Rijeka iduće godine nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. Autohtoni mirisi, okusi, pjesme i napjevi Istre i Kvarnera, združeni su s onima iz cijelog svijeta u vibrantnu recepturu multikulturalnog i otvorenog grada. Glazbeni program festivala osmislio je jazz glazbenik Zoran Majstorović, a voditeljica gastronomskog programa je masterchefica Srđana Jevtić koja će za posjetitelje Porto Etno festivala kuhati zadnji dan.

“Okosnicu festivala Porto Etno predstavljaju etno glazba i gastronomija zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i sva ostala svjetska glazba i gastronomija s kojom se susrećemo uslijed sve intenzivnijih migracijskih gibanja. Uzimamo najbolje od kulture i prirode i pretvaramo to u začin kojim dajemo novi okus Rijeci.” – Rekla je Emina Višnić, Direktorica TD Rijeka 2020 u Zagrebu na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen festival Porto Etno. 

Programi za djecu i programi na riječkoj placi su besplatni za posjetitelje, hranu ćete moći kušati po iznimno pristupačnim cijenama, dok se ulaz na koncerte naplaćuje.

Prodaja ulaznica počinje u ponedjeljak 08.07.

  • festivalska ulaznica – pretprodaja: 100 kn, na ulazu: 150
  • dnevna – pretprodaja: 70 kn, na ulazu: 100 kn
  • HNK Zajc –pretprodaja 60 kn, na ulazu 80 kn (prodaje se zasebno)

Popust 20 %: studenti, umirovljenici i nezaposleni

Osobe s invaliditetom ulaze besplatno, djeca do 12 godina ulaze besplatno uz pratnju roditelja.

Vidimo se na trećem Porto Etno festivalu!