Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Učionica, Vijesti

Najavljena Konferencija „Volontiranje u kulturi“

Europski volonterski centar, Hrvatski centar za razvoj volonterstva, Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i Grad Rijeka 19. i 20. travnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku organiziraju međunarodnu konferenciju “Volontiranje u kulturi” koja će okupiti više od 120 predstavnika volonterskih centara i brojne europske organizacije koje u svoj rad uključuju volontere te ostale polaznike povezane s temom.

Najavili su to na konferenciji za medije održanoj u riječkoj Galeriji Kortil Lejla Šehić Relić, dopredsjednica Europskog volonterskog centra i članica Izvršnog odbora Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, zatim Marta Hauser, voditeljica Volonterskog centra Udruge SMART, Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva TD RIJEKA 2020 d.o.o. i Jolanda Todorović, voditeljica Službe za koordinaciju programa u HKD-u i Filodrammatici.

Konferencija “Volontiranje u kulturi” ima za svrhu ojačati kapacitete aktera u području kulture. Financira ju program Europske unije – Europa za građane i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku a održava se u 2018 – Europskoj godini kulturne baštine pa će nastojati identificirati specifičnosti volontiranja u kulturi, gdje korisnici volonterskih aktivnosti nisu direktno vidljivi kao u drugim područjima kakvo je primjerice pružanje socijalnih usluga ili rad s mladima. Također će razmotriti na koje načine volontiranje u kulturi promiče interkulturalni dijalog, ljudska prava, društvene vrijednosti itd.

Upravo je o vrijednostima ispred glavnog organizatora Konferencije – Europskog volonterskog centra – govorila Lejla Šehić Relić. Istaklaje da su ovoj mreži, koja okuplja više od 60 europskih organizacija posvećenih promociji i podršci volonterstva, vrijednosti kao što su multikulturalnost, prihvaćanje, inkluzivnost, a s druge strane volontiranje te poticanje aktivnog građanstva, od velike važnosti.

„U tome se kultura i volontiranje nalaze i spajaju. Mi ih pri tome želimo dodatno osnažiti te razmotriti koji su to načini aktivnijeg uključivanja građana u kulturu i njihovog vlastitog kreativnog izražavanja kroz volontiranje. U tom kontekstu, smatramo da je Rijeka poslala izuzetno važnu poruku sa svojim motom Luka različitosti, pa je i nama kao organizaciji koja potiče otvoreno demokratično društvo ta podrška različitosti važna“, kazala je Lejla Šehić Relić.

Marta Hauser je, u ime lokalnog organizatora, Udruge SMART, naglasila da je svima uključenima u projekt EPK, što SMART jest i kroz druge programe, važno da građani prestanu biti „samo“ publika na kulturnim događanjima.

„Želimo potaknuti da se i oni koji nisu primarno uključeni u kreiranje kulture – uključe. Jer ako uključimo ljude s različitim vještinama i motivacijama, iz procesa možemo dobiti mnogo više nego što bismo dobili bez njih. Dodatno je važno to što pritom građani na projekte u koje su uključeni počinju gledati kao na nešto svoje, pa se prema njima drugačije i odnose. Organizacijama koje pripremaju EPK i volontere uključuju u svoj rad SMART će pomoći da to učine kvalitetnije, a građane ćemo informirati o postojanju volonterskih prilika“, rekla je Marta Hauser.

Najavila je kako će sudionici Konferencije naučiti na koji način zaštititi dobrobit volontera u kulturi i kako razmišljati o razvoju njihovih specifičnih vještina. Razmotrit će se motivacija volontera u kulturi, često povezana s njihovim osobnim zanimanjem za umjetnost ili povijest, te kako te specifičnosti u motivaciji uzeti u obzir prilikom koordinacije volontera u području kulture. Studije slučaja prezentirat će lokalne organizacije s dugogodišnjim iskustvom rada s volonterima (Gradska knjižnica Rijeka, Udruga Ri Rock te Pulski i Motovunski filmski festivali) ali i međunarodni gosti poput predstavnika Manchester muzeja i EU – Japan Festa.

Irena Kregar Šegota, iz društva RIJEKA 2020 koje priprema projekt Europske prijestolnice kulture, podsjetila da EPK gradovi volonterski program razvijaju jer je to jedan od načina kako se građani u njega najizravnije uključuju, i to u velikom broju. Razvoj volontiranja u kulturi dio je naslijeđa koji će za sobom ostaviti i projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture pa će konferencija poslužiti kao izvrsna platforma za produbljivanje u javnosti podzastupljene teme volontiranja u području kulture ali i za razgovor o razvoju publike, budući da volonteri postaju i nova, aktivna publika za kulturna događanja.

Pojasnila je da ova međunarodna konferencija u Rijeku dovodi brojne stručnjake s iskustvom koordinacije volontera na programima bivših EPK gradova, poput Aarhusa, Liverpoola, Hulla i drugih. Također je podcrtala da TD RIJEKA 2020 ne priprema samo umjetničko-kulturni program koji će se dogoditi 2020. nego i niz aktivnosti koje su jako važne za naslijeđe cijelog projekta, a takvo je i pitanje volontiranja. „U tom smislu zahvaljujem svim volonterima koji su se već uključili u projekt, neki od njih još u kandidacijskoj fazi“.

Jolanda Todorović najavila je da će u četvrtak, 19. travnja, u 20.30 u Galeriji Kortil biti otvorena i izložba „Volonteri za EPK“ o procesu rada na programskim pravcima projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Zamišljena je kao radni atelier i prostor za razgovor sa sadašnjim i budućim volonterima te prilika za poticanje i osmišljavanje programa sa zajednicom i za nju a ostaje otvorena do 30. travnja. „Glavna poruka je da smo otvoreni za nove volontere“, zaključila je Todorović.