Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Najavljeno otvorenje izložbe Nevidljive granice

Kao dio pretprograma izložbe Granice – između reda i kaosa koja je centralno događanje Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u programu Rijeke 2020 – Europska prijestolnica kulture i to kroz programski pravac Doba moći, ovog će se petka, 15. siječnja u 19 sati u prostoru muzeja otvoriti izložba Nevidljive granice.

Izložba je dio projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće koje funkcionira kao model sudioničkog upravljanja. Projekt provodi Pomorsko i povijesni muzej Hrvatskog primorja uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda te u suradnji s pet partneraUdrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke.

Glavna tema izložbe su granice, stoga je svaka od ovih udruga pokušala ukazati na probleme s kojima se njihovi članovi susreću, međutim ono što također treba istaknuti je i suradnja kulturne institucije, civilnog društva i jedinice regionalne samouprave, odnosno Primorsko-goranske županije.

„Muzeji danas više nisu mjesta koja brinu samo o kulturnoj baštini, već oni moraju i trebaju biti aktivni članovi društva, propitivati teme koje nas okružuju i na taj način, putem raznih programa i projekata odgovorno djelovati u smislu poboljšavanja društva u kojem živimo. Vjerujem kako Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja ovim projektom pokazuje kako živi sa svojom zajednicom i kako mu je ona važna“

, istaknula je ravnateljica Muzeja, Nikolina Radić Štivić.

Ova izložba nema kustosa, već su autori članovi Građanskog muzejskog vijeća koji građanima kroz izložbeni postav žele približiti probleme s kojima se njihovi članovi susreću u svakodnevnom životu i radu. Riječ je o statusu umirovljenika i razlozima njihove neuključenosti u život zajednice, otvara se tema integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvo, otvara se i tema otpada koji uništava planetu, postavlja se pitanje znamo li kao društvo prepoznati potencijal i potrebe darovite djece, a izložba progovara i o otežanim uvjetima rada, ali i percepciji društva radnika u kreativnim industrijama.

Izložba govori o djeci i odraslima koji prolaze „ispod radara“ te čine nevidljiv, a time i diskriminirani dio zajednice. Osim što upozoravaju, organizacije-članice predlažu i rješenja. Brojne aktivnosti koje u svom radu provode put su ostvarivanja boljih uvjeta, mogućnosti i prava za pojedinca i društvene skupine kojima su posvećena.

Prema riječima županijske pročelnice za sport, kulturu i tehničku kulturu, Sonje Šišić, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, prvi je muzej u Hrvatskoj koji je pokrenuo proces izravnog uključivanja javnosti u svoj rad.

„Iako je ovaj projekt vezan uz program Europske prijestolnice kulture, nadam se kako će on živjeti i dalje, budući da se stvaraju preduvjeti da šira javnost nastavi kroz Građansko muzejsko vijeće biti uključena u rad muzeja“

, zaključila je Šišić.

A da je ovo izvrsna prilika za civilne inicijative da uđu u kulturnu ustanovu i progovore o svojim problemima, ali i aktivnostima i programima kojima se bave, slažu se svi uključeni u program.

„Jedna od stvari koju smo ovom izložbom željeli pokazati jest kako postoje načini suradnje između institucija i udruga i pozivamo sve koji žele sudjelovati neka nam se priključe“

, pozvala je Helena Trub ispred Udruge Žmergo.

Izložba će imati posebne audio-vodiče prilagođene za slijepe osobe te grafički katalog prilagođen osobama s oštećenjem vida. Izložba ostaje otvorena do 15. veljače 2020. godine.