Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Izvan pravaca, Vijesti

Najveća Međunarodna karnevalska povorka do sada – sastavni dio programa Europske prijestolnice kulture

Međunarodna karnevalska povorka koja će u centar Rijeke u nedjelju, 23. veljače 2020. od 12 sati privući desetke domaćih i stranih maškaranih skupina bit će najveća do sada, a uključuje karnevalske skupine iz gradova pred kojima je nošenje titule EPK

Ulaskom u zadnji tjedan mesopusta, tzv. „petog godišnjeg doba“, završavaju se sve pripreme za centralni događaj Riječkog karnevala – Međunarodnu karnevalsku povorku, a kulminaciju maškaranih aktivnosti u Salonu Grada Rijeke najavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, direktorica TD Rijeka 2020 Emina Višnić, Meštar Toni i aktualna Kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić, predsjednik Rotary kluba Rijeka – Sv. Vid Zlatan Carte predstavnici sponzora, Ivan Kodrnja iz Erste banke i Nikola Praštalo iz INA-e.

Karneval se bliži kraju, ali očekuje nas uzbudljiv vikend 37. Riječkog karnevala, najvećeg i najzanimljivijeg do sada, uz velik broj grupa, veselje, zabavu i prema prognozama dobro vrijeme“, rekao je gradonačelnik Obersnel, pozvavši sve da se priključe desetku tisuća ljudi u povorci i desecima tisuća posjetitelja u gradu, te da na Riječkom karnevalu budu ono što jesu i što žele biti.

U nedjeljnoj povorci sudjelovat će čak 116 grupa, među kojima se nalazi 14 hrvatskih grupa koje dolaze izvan Primorsko-goranske županije te rekordne 24 skupine iz inozemstva, među kojima se nalaze i gosti iz Rijeci prijateljskih gradova, bivših i budućih EPK gradova kao što su irski Galway, luksemburški Esch, litvanski Kaunas, srpski Novi Sad, mađarski Veszprem i talijanske Matere, maškare iz drugih europskih gradova, ali i sudionici iz Indije, Japana i SAD-a.

Međunarodnu karnevalsku povorku u Rijeci, kao krunu karnevalskih svečanosti na Kvarneru u 2020. godini, svojim lokalnim običajima i svojom maštovitošću posebno obogaćuju inozemne karnevalske skupine iz gradova Europskih prijestolnica kulture.

U Rijeku dolaze sljedeće karnevalske skupine iz gradova pred kojima je nošenje titule EPK:

Macnas iz Irske (Galway 2020) – kazališna trupa specijalizirana za spektakle i velike nastupe. Osnovani su 1986. godine, a tijekom svog rada su osvojili brojne nagrade. Macnasovi bubnjevi uzbudljivo su dinamični i čarobni, stvaraju čarobne svjetove i ljepotu koja ostavlja bez daha. U njihovom nastupu, između bijele vatre zvijezda i šapćuće šume,mogu se čuti bubnjari kako bubnjaju životom – pljeskaju i udaraju pulsom, dahom i glasom.

Grupa KaGePe iz Luksemburga (Esch 2022) predstavlja najveći karneval u Luksemburgu. Osnovani su 1955. godine, a u Rijeku dolazi 47 članova grupe. Grupa Kaunas 2022 (Kaunas 2022) formirala se posebno za riječki karneval, a svojim će nastupom pokušati prenijeti duh grada Kaunasa i približiti Rijeci svoju ideju Kaunasa 2022 EPK.

U Rijeku dolazi i grupa sastavljana od predstavnika karnevalske mreže iz Lukanije, koja broji 45 članova. Predstavit će se karneval iz Tricaricoa, Lavella i Montescagliosa, svaki sa svojim karakterističnim maskama. Novosadski koledari su skupina iz Novog Sada (Novi Sad 2021) koja se vezuje uz slavljenje zimskog solsticija i slavenske mitologije. Koledari u periodu od prosinca do siječnja slave ponovno rođenje Sunca i početak godine. Grupa će se u Rijeci predstaviti s 35 članova.

Grupa iz mađarskog Veszprema (Veszprem 2023) je nastala posebno za riječki karneval. Veszprem 2023 je objavio javni poziv temeljem kojeg je odabrao grupu koja će predstaviti njihov grad u Rijeci. Skupina broji 45 članova, a čine je članovi lutkarskog kazališta Kaboca i Sveučilišta Panonija. Grupa tematizira svadbenu povorku koja veselo prolazi kroz grad, a koju ometaju čavke (vrsta ptice). Povorku od ptica brane naoružani čuvari. U pratnji imaju i alegorijska kola u obliku čarobne svadbene kočije.

Program povorke pratit će voditelji na šest pozornica postavljenih uzduž trase, ali i nikad veći broj akreditiranih novinara iz Hrvatske i Europe te mnoštvo organiziranih turističkih grupa iz cijelog svijetakoje u Rijeku dolaze pogledati što to ovdašnje maškare imaju za pokazati.

Siguran sam da ćemo potvrditi da Riječki karneval spada među top manifestacije hrvatskog turizma i da ćemo opravdati brojne nagrade koje smo kroz godine dobili“, rekao je direktor TZGR Petar Škarpa koji je pozvao sve da dođu na Korzo i upoznaju različitost karnevalskih skupina iz cijelog svijeta na jednom mjestu. Maškaranu povorku najavili su i zaštitna lica Riječkog karnevala – Meštar Toni i kraljica Dora Pilepić koji su naveli kako su,nakon prošlomjesečnog obilaska maškara u svim okolnim krajevima,konačno dočekali i veliku povorku ljubavi i veselja, pozvavši sve posjetitelje da dođu pozdraviti i podržati maškare koje se cijelu godinu pripremaju da bi se na Riječkom karnevalu mogle predstaviti pred tisućama ljudi.

Najavljen je i tradicionalni, 21. Humanitarni karnevalski bal, koji će se u održati u subotu, 22. veljače u Guvernerovoj palači. U organizaciji bala uz Grad Rijeku i Turističku zajednicu grada Rijeke sudjeluju i Rotary Club Rijeka – Sv. Vid te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a sredstva prikupljena prodajom ulaznica, koje se po cijeni od 400 kuna za dvije osobe mogu kupiti u Turističkom informativnom centru (TIC, Korzo 14), namijenjena su nabavci specijalno prilagođenog kombi vozila (minibusa) za prijevoz osoba s invaliditetom. Prema riječima gradonačelnika Obersnela, na balu se očekuje dosad najveći broj uzvanika, uključujući i najavljenih 11 stranih veleposlanika te predstavnike Rijeci prijateljskih gradova poput Estea, Faenze, Kawasakija, Neussa, Karlsruhea, Rostocka, Cetinja.

Vikend program karnevalskih zbivanja započinje već u petak navečer glazbeno-zabavnim programom, a uz sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, nakon što je u Čavlima održana „Zvončarska simfonija“ kao prvi Festival susjedstava, u Matuljima od 21. do 25. veljače slijedi još jedno zvončarsko okupljanje pod nazivom „Zvona su spona“, tradicionalna manifestacija koja će u riječkoj EPK godini doživjeti svoje prošireno i međunarodno izdanje.

Na najavnoj konferenciji za medije, predstavnici sponzora Ivan Kodrnja iz Erste banke i Nikola Praštalo iz INA-e naveli kako maškarana povorka utjelovljujevrijednosti riječke luke različitosti te kako će ovi poslovni subjekti nastaviti svoju dugogodišnju podršku Riječkom karnevalu.

Prijenos Međunarodne karnevalske povorke s Korza već će se tradicionalno moći pratiti putem TV signala Kanala RI i online livestreama, a ove godine i na 4. programu HRT-a.