Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Porto Etno, Vijesti

Natječaj za najbolji zaboravljeni kuharski recept

Programski pravac Kuhinja različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture objavljuje ovaj Natječaj za najbolji zaboravljeni kuharski recept. Istražimo i podsjetimo se zaboravljenih kulinarskih povijesti našega međunarodnog grada i primorsko-goranskog zavičaja, sakupljajući i predlažući zaboravljene okuse, mirise, recepte, sastojke, načine čuvanja, pripremanja, posluživanja i objedovanja hrane.

Kultura i prehrambeni običaji na veliku se sreću neprekidno mijenjaju, putujući prožimaju, sjedinjuju i razdvajaju. Nekada na diktiranoj, klasnoj i ideološkoj osnovi, nekada pak na estetskoj, tržišnoj, ili kriznoj. U želji da potaknemo svijest o imperativu solidarne, lokalizirane proizvodnje hrane u regiji oskudnoj u prehrambenoj produkciji, započinjemo priču o nužnosti prehrambene memorije, ne zaboravljajući istaknuti problem neravnopravne distribucije hrane u svijetu.

Pozivamo sve zainteresirane ljude svijeta i našeg kraja kao i one koji se slučajno ili namjerno nalaze ili žive u našem kraju da podnesu svoje prijave na ovaj Natječaj i pomognu nam u prikupljanju zaboravljenih recepata i kulinarskih običaja. Najbolje zaboravljene recepte pokušati ćemo oživjeti, pretvoriti u vrhunska jela i javno predstaviti i kušati na festivalu Porto Etno u Rijeci, u petak, 6. rujna tekuće godine.

Prikupljeni prijedlozi postati će osnova za riječki arhiv svjetske kulinarske memorije.

KAKO SE UKLJUČITI?
TKO SE MOŽE PRIJAVITI

Na natječaj se mogu javiti FIZIČKE OSOBE iz cijelog svijeta.

SADRŽAJ PRIJAVE

Prijava mora sadržavati osobne podatke prijavitelja, ime i prezime, OIB, adresu i kontakt (e-mail, telefonski broj), kao i suglasnost o korištenju osobnih podataka za potrebe natječaja i programa Društva Rijeka 2020 d.o.o.

Prijava se podnosi:

 1. popunjavanjem pripremljenog javno dostupnog obrasca na linku

ili

 1. slanjem popunjene prijavnice na adresu Trgovačko društvo Rijeka 2020 d.o.o. – KULTURNI PROGRAM Programski pravac Kuhinja različitosti, s naznakom “ZA NATJEČAJ ZA NAJBOLJI ZABORAVLJENI KUHARSKI RECEPT”, Delta 5/II, 51000 Rijeka, Republika Hrvatska. Prijavnica dostupna na linku.

U prijavi obavezno treba navesti :

 • Naziv jela i izvor recepta (kako ste saznali za recept);
 • Detaljan opis načina pripremanja, (ili čuvanja), posluživanja i objedovanja hrane (maksimalno do jedne kartice teksta) s okvirnim vremenom potrebnim za pripremu
 • popis potrebnih namirnica.

U prijavi je dozvoljeno i poželjno navoditi zaboravljene nazive i opisati ili fotografski dokumentirati zaboravljena kuharska pomagala i namirnice. Poželjno je da se uz prijavnicu dostavi fotografija jela ili preslika izvornog recepta ukoliko postoji.

ROK ZA PRIJAVU

Rok za predaju popunjenog Obrasca prijave na ovaj natječaj je najkasnije do 20. kolovoza 2019. godine do 23:59 sati.

BROJ I POSTUPAK ODABIRA

Sve  prijave  za koje se utvrdi da sadrže potrebne informacije i podatke pregledati će Stručni žiri u sastavu od 3 člana:

 1. Stevo Karapandža;
 2. Srđana Jevtić;
 3. Predstavnik JADRAN HOTELA D.D.

Prijavitelj može biti pozvan pisanim putem (elektroničkom poštom) dostaviti dodatna pojašnjenja i podatke ako dostavljena prijava nije jasna i prema dostavljenim nije moguće ocijeniti pristiglu prijavu.

Stručni žiri na temelju potpunih i pravovremenih prijava odabrati će tri pobjednička recepta.

Pobjednički će recepti biti javno objavljeni na web stranicama Rijeke 2020 i pripremljeni u sklopu manifestacije -programa Porto Etno festivala na Trgu 128 brigade dana 6.9.2019. godine, uz prethodnu suglasnost podnositelja prijave.

Recentno objavljivani recepti neće se uzimati u obzir prilikom žiriranja.

NAGRADE

Prilikom objavljivanja pobjedničkih recepata, njihovim će prijaviteljima biti uručene prigodne nagrade:

 1. Prijavitelju prvoplasiranog recepta JADRAN HOTELI D.D. poklanjaju noćenje za dvije osobe;
 2. Prijavitelju drugoplasiranog recepta JADRAN HOTELI D.D. poklanjaju večeru za dvije osobe u restoranu Hotela Continental;
 3. Prijavitelju trećeplasiranog recepta biti će uručen poklon-paket s prehrambenim proizvodima.