Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

Novi karneval #1 povodom kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

“Novi Karneval” je kulturno – umjetnički projekt koji kroz domenu suvremene umjetnosti pristupa običajima kvarnerske regije u doba karnevala. Prigodno, Novi karneval#1 kreće povodom kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Izložbom, radionicama, uličnim akcijama, performansima, koncertom i tulumom pod maskama povezuje karnevalske običaje sa suvremenom umjetnošću, a u Rijeci stvara žarište dijaloga kojim se ti motivi promišljaju na novi način i kroz lepezu različitih umjetničkih medija.

Namjera ove akcije je preoblikovati tradicionalni segment identiteta Rijeke i njene okolice kroz umjetnički eksperiment i participaciju građana. Pokladne tradicije vezane uz karneval i maske imaju duboke korijene u povezivanju s prirodom i cikličkim mijenama godišnjih doba. Akcija koju Udruga Kombinat želi ostvariti povodom kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine sastoji se od segmenata koji povezuju ekologiju, participaciju građana (posebice mladih), izražavanje kreativnosti, performativne elemente i eksperiment i virtualnu diseminaciju.

Foto: Stephany Stefan
Foto: Stephany Stefan

Akcija je započela povezivanjem sa učenicima i studentima, ali i ostalima u provođenju eko-akcije i grupnog posjeta kanjonu Rječine siječnja radi sakupljanja naplavina i prirodnog otpada. Fotogaleriju Stephany Stefan možete pogledati ovdje.

Sljedeća aktivnost su radionice na kojima će se od prikupljenog materijala izrađivati maske – glazbala, odnosno oblici koji mogu funkcionirati kao pokrivala za lica, ali uz „šuškave“ elemente istodobno proizvode buku i zvukove. Radionice će mentorirati četvoro mladih riječkih umjetnika (Tomica Grubiša, Jadranka Lacković//ojoMAGico, Ines Milčić//Pekmez Med i Marijana Vargić) od kojih će svatko u svojoj grupi obrađivati jednu od tema riječke kandidature – vodu, rad, luku i različitost.

Finalni događaj (pridružite mu se na Facebooku) planiran je za kraj karnevalskog razdoblja, 13. veljače 2015. godine,  kada će se organizirati okupljanje sudionika i zainteresirane publike na sudjelovanju u kreiranju zvučnog performansa – eksperimenta, nalik na tradicionalna okupljanja zvončara u selima tijekom njihovih pohoda, ali na prostoru arheološkog parka Principij. Sudionici će pritom koristiti svoje izrađene maske, a oni koji koji prethodno nisu sudjelovali u eko-akciji i radionicama dobiti će jednostavne šuškalice-instrumente za sudjelovanje.

10985289_404560403046101_3360922118784535948_oNakon performansa – eksperimenta sudionici će maske postaviti na zidove izložbenog prostora čime će se ujedno otvoriti izložba njihovih radova u Galeriji Principij, 13. veljače u 19 sati.

Ove aktivnosti paralelno prati virtualna akcija kojom su na internetskim stranicama i društvenim mrežama dostupne jednostavne šablone maski. Njih možete preuzeti i oblikovati digitalno ili rukom, a zatim poslati na novikarneval@kombinat.com.hr. Za finalnu akciju (performans/izložbu) maske će se printati i dijeliti posjetiteljima koji nisu imali priliku sudjelovati u prethodnim radionicama.

Pridružite nam se u slavljenju petog godišnjeg doba!