Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Slatko i slano, Vijesti

Novi riječki festival: „Sailor“ kreće na svoje prvo putovanje!

Porinuće novog riječkog festivala „Sailor – Sweet & Salt Music Festival“ koji na jedinstven način spaja znanost, umjetnost i popularnu kulturu dogodit će se 27. i 28. srpnja.

Ovo putovanje pod kormilom Damira Martinovića – Mrleta i Ivanke Mazurkijević za misiju ima učiniti zvuk grada vidljivim kroz inovativnu umjetničku skulpturu od zvuka i soli te sve uokviriti dvodnevnim glazbenim festivalom.

Mrle već zna kako zvuči Rijeka, jer posljednjih godinu dana radi na prototipu jedinstvenog „zvučnog karburatora“ koji upija sve zvukove od kojih je satkan gradski život i povezuje ih s vodom. Korištenjem zvuka grada kao pokretačkog mehanizma, zvučni će karburator naposljetku kreirati originalnu atrakciju – skulpturu od morske soli. Skulptura se planira instalirati na riječki lukobran Molo Longo do 2020. godine, kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture.

U iščekivanju 2020. i konačne materijalizacije zvuka grada, lutanje Mrletovog i Ivankinog „mornara“ i njegovu potragu za identitetom pratit ćemo upravo kroz festival „Sailor“ na dvije prepoznatljive riječke lokacije uz more.

Vibracije grada će na platou Ex Port Delte, u petak 27. srpnja pojačati Darko Rundek i Ekipa, Urban & 4, Mr Lee & IvaneSky, Sara Renar, Svemirko i Seraphim Codex live.
Drugi dan festivala, 28. srpnja, Torpedo će na dva podija rasplesati Marina Karamarko, Alen Sforzina, Shipe, Lemon, Mark Ash, Life4Funk, Jopa, One N, Roland i Brx.

Ulaznice za program na Delti nalaze se u pretprodaji u sustavu Entrio (entrio.hr i fizička prodajna mjesta Entria) po 45 kuna, dok će se ulaznice za program u Torpedu moći kupiti po cijeni od 60 kuna.

Festival se realizira kao dio programskog pravca Slatko i slano u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i to u suradnji sa skupom europskih studenata arhitekture EASA. 600 studenata iz cijele Europe svoj će redoviti godišnji skup održati u drugoj polovici srpnja upravo u Rijeci, u prostorima Ivexa i Exportdrva, te kroz niz praktičnih i teoretskih radionica promišljati prostorni i društveni kontekst grada i otkrivati nove načine iskoristivosti prostora. Svoj će rad predstaviti javnosti kroz Dan otvorenih vrata i završnom izložbom.