Obnova zgrada

Na području bivše tvornice Rikard Benčić u Krešimirovoj ulici u Rijeci obnavljaju se tri zgrade industrijske baštine koje dobivaju kulturnu namjenu i u kojima svoj novi dom nalaze: Muzej Grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka i Dječja kuća namijenjena razvoju dječje kreativnosti, prva takve vrste u Hrvatskoj. Muzej moderne i suvremene umjetnosti u svoje je prostore u Benčiću, uređene u prvoj fazi već uselio, a predstoji njegovo širenje na ostatak prostora unutar postojeće zgrade. Također, obnavlja se i uređuje Brod Galeb koji postaje brod-muzej i kulturno-turistička atrakcija u Rijeci. Za ove obnove Rijeka je dobila bespovratna europska financijska sredstva u ukupnom iznosu od gotovo 140 milijuna kuna, a ove zgrade i objekti dovršavaju se i otvaraju tijekom 2020. i dijelom 2021. godine.

U Rijeci je uređen i prostor RiHub u Grohovčevoj ulici kao središnje mjesto za informiranje o projektu Europske prijestolnice kulture te mjesto okupljanja građana, provođenja edukacija, zajedničkog rada i razvoja kreativnosti. U 2020. godini u njega se smješta i Press centar EPK projekta za domaće i strane novinare.

Navedene obnove vodi Grad Rijeka u okviru poslova Odjela za kulturu Grada Rijeke.

U suradnji s Lučkom upravom uređuje se prostor Exportdrva na Delti, velika industrijska zgrada u kojoj će se tijekom 2020. održavati značajni dio programa EPK.

I sam kulturni program Europske prijestolnice kulture donosi Rijeci nova uređenja prostora i to u okviru programskog pravca Slatko & Slano koji mijenja Rijeku na području uz more (slano) i rijeku Rječinu (slatko).  Također, u mjestima duž obale i u Rijeci svjetski i hrvatski poznati i priznati umjetnici izrađuju i postavljaju različite trajne umjetničke skulpture. Tako program Europske prijestolnice kulture, u okviru programskog pravca Lungomare Art, donosi novu kulturno-turističku rutu na Kvarneru.

Priprema se i kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana koja obuhvaća uređenje 17 frankopanskih kaštela i 3 sakralne lokacije, sve na području Primorsko-goranske županije. Obnovu ovih kaštela vodi Primorsko goranska županija u okviru EU projekta Putovima Frankopana.

MMSU

Muzej moderne i suvremene umjetnosti od 2017. godine stanuje u art kvartu Benčić čija ukupna izgradnja još traje

RiHub

U rujnu 2018. uređen je i otvoren prostor RiHuba kao središnje mjesto za informiranje javnosti o projektu Europske prijestolnice kulture

Muzej Grada

Po završetku obnove i uređenja tzv. Palače šećera, u art kvart, koji nastaje na području bivše tvornice Rikard Benčić, preselit će Muzej grada Rijeke.  

Dječja kuća

U Ciglenu zgradu kompleksa Benčić, koja je nekada služila kao prostor za sušenje duhana, po obnovi će useliti Dječja kuća, prva takve vrste u Hrvatskoj

Brod Galeb

Rijeka obnavlja brod koji je simbol i svjedok političke i društvene povijesti 20. stoljeća te ga pretvara u brod-muzej i kulturno-turističku atrakciju u gradu

Knjižnica

U T-objektu kompleksa Benčić Gradska će knjižnica dobiti adekvatnu površinu, uređenje i funkcionalni dizajn prostora te postati kulturni javni servis za sve generacije

Exportdrvo

Hala Exportdrva će 2020. godine ugostiti brojne izložbe, koncerte i ostala događanja iz programa EPK 2020