Dječja kuća

Radovi na uređenju tzv. Ciglene zgrade kompleksa Benčić u koju će se po obnovi smjestiti Dječja kuća započeli u ožujku 2019. godine i izvode se na površini od 1948 m2. Radove izvodi tvrtka IN-GRAD d.o.o. iz Zagreba.

Vrijednost ugovorenih radova na Dječjoj kući je 42.3 milijuna kn. Stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Zem nadzor d.o.o. Vrijednost stručnog nadzora iznosi 319.615,62 kn.

Dječja kuća i  Gradska knjižnica sastavni su dio EU projekta pod nazivomRevitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“. Čitav projekt je ukupno vrijedan 162.1 milijuna kn, a za sufinanciranje mu je odobreno 68.2 milijuna kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Financiranje se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Dodatno, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je Gradu Rijeci odobrilo 10 milijuna kn za sufinanciranje vlastitog učešća Grada u projektu, tako da se financijski udio Grada Rijeke umanjuje za navedeni iznos u cijelom projektu.

Glavni projektant zgrade je mr.sc. Saša Randić, dipl.ing.arh. Iznos opremanja Dječje kuće nakon obnove zgrade procijenjen je na 8.246.177,27 kn.

Riječka Dječja kuća prva je takva kuća u Hrvatskoj, a najbliža kuća slične namjene nalazi se u Ljubljani (Hiža otrok in umetnosti). Posebnost Dječje kuće leži u načinu rada s djecom i roditeljima koji će u njoj provoditi vrijeme te u područjima rada i temama kojima će se djeca u njoj moći baviti.

Izrada animiranih filmova u filmskom studiju, izrada video reportaža, stvaranje muzike u glazbenom studiju, igranje video igri na velikom platnu projekcijske dvorane, izrada video igara, dizajn proizvoda i njihovo printanje putem 3D printera, pripovjedno kazalište u malom amfiteatru na krovu kuće, slatko interaktivno kazalište za bebe, izrada lutki, terapeutsko kazalište i posebno prilagođene filmske projekcije za djecu s poteškoćama u razvoju, svakodnevne projekcije dječjih filmova… samo su neke od planiranih aktivnosti koje će za djecu, ali i njihove roditelje, okupiti i ponuditi riječka Dječja kuća, po svojoj izgradnji i opremanju. Sadržaj Dječje kuće bit će namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina, a radno vrijeme kuće bit će – cjelodnevno.

Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao prostran i slobodan dnevni boravak koji će, osim garderobe, sanitarnih prostorija i prolaza do stubišta za gornje katove, u perspektivi ponuditi i izložbenu i interaktivnu cjelinu u kojoj će djeca moći boraviti s roditeljima i zabaviti se bez unaprijed planiranog dolaska ili upisa u pojedinu radionicu.

Na prvom odnosno drugom katu smještena je s jedne strane višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom, a s druge strane više radioničkih prostora te filmski i glazbeni studio. U spomenutoj višenamjenskoj dvorani planirane su svakodnevne projekcije dječjih filmova, live-prijenosi gamera s youtube-a kao aktivnost izuzetno popularna u spomenutoj uzrasnoj dobi, potom i izvedbe dječjih predstava i to ne samo onih namijenjenih djeci, nego i onih koje će djeca sama stvarati u lutkarskim dramskim radionicama. Ova višenamjenska dvorana služit će i gledanju dječjih filmova te onih koje će djeca sama stvarati, ali i projekcijama filmova prilagođenima djeci s poteškoćama u razvoju.

Radioničke prostorije imaju potencijal okupljanja i roditelja i djece u zajedničkim kreativnim procesima i srce su stvaralaštva Dječje kuće, a programski sadržaji koje će nuditi tiču se, između ostalog, opismenjavanja djece 21. stoljeća rođene u svijet digitalnih tehnologija koji se razvija toliko brzo da aktivan život u njemu postaje višestruko zanimljiv izazov.

Na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel gradske knjižnice za djecu, koji će time useliti u dvostruko veću kvadraturu, a s novim prostornim mogućnostima otvorit će i neke posve nove sadržaje za svoje male članove. Povezano s time, u T-objektu, budućoj Gradskoj knjižnici, formirat će se odjel za mlade i na taj će se način primjereno razdijeliti literatura za mlade i ona za djecu.

I konačno, na krovu Dječje kuće, u prostoru malog krovnog amfiteatra, događat će se pripovjedno kazalište u kojem glumac pripovijeda priču i povremeno u nju uključuje lutke kao likove. Priče će djeca moći sama birati, a najveći izbor nudit će, naravno, Stribor.

Sve programe, radionice i aktivnosti u koje će se djeca moći uključiti, osmišljavaju i provodit će zajednički četiri gradske kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka i MMSU – uz svoje vanjske partnere, udruge i nezavisne organizacije, te mentore koji posjeduju posebna znanja i vještine u pojedinim područjima i koji će voditi i usmjeravati djecu u stvaralačkim procesima.